Läser in...
Femtimmarskoftan med knappar

Femtimmarskoftan med knappar

Posted: 13 April, 2021
Writer: Karl Yttermyr
Category:

Hej!

Anna här – med lite mer koftstickning!

Grundmodellen till Femtimmarskoftan har inga knapphål, men det är enkelt att göra kanterna lite bredare så att de får plats. Här kommer den beskrivningen! I övrigt är det samma här enkla uppifrån-och-ner-kofta. Jag har inte skrivit ut knappversionen tidigare, och originalversionen fanns med i en bok, Värma en liten, som inte trycks om längre (fråga gärna efter den på biblioteket!) – så nu får båda två, och ett par varianter, flytta in här på Järbos blogg.

De rätstickade varven från avigsidan kamouflerar ökningsvarven lite grann. Eftersom halsringningen är lite trång brukar jag göra det första knapphålet en bit ner. Jag tycker faktiskt också att halv-V-ringningen blir extra fin!

Koftan på bilden är stickad i Raggi, färg 1507, och med stickor nummer fem. Ungefär ett och ett halvt hekto går åt, och gör man en rysk skarv mellan nystanen blir det bara en garnände i halsen och en i nederkanten att fästa. Fyra markörer och en virknål i ungefär samma grovlek som stickorna är också bra att ha.

Tidsåtgången beror förstås ganska mycket på hur van man är, men att koftan är ovanligt enkel och snabbstickad är verkligen sant! Jag tror att resultatet passar till de flesta barn upp till ungefär tre månader.Femtimmarskoftan med knappar

GarnRaggi (fg. 1507)

GarnåtgångCa 150 g

StickorNr. 5

Ökning: sticka 2 m i samma (jag brukar sticka först i bakre maskbågen och sedan i främre, men gör din favoritökning)

Alla omslag är vridna omslag.

 

Lägg upp 37 m och sticka rätstickning i 4 v.

Varv 5: 5 rm, am tills det är 5 m kvar, 5 rm (såhär stickas alla am-varv som går från framkant till framkant).

Varv 6: 5 rm, *gör en ökning i nästa m, 1 rm*, upprepa från * till * fram till sista 6 m, gör en ökning och sticka 5 m vanligt. Nu är det 51 m på stickan.

Varv 7: som v 5.

Varv 8 och 9: rm.

Varv 10: 5 rm, *gör en ökning i nästa m, 2 rm*, upprepa från * till * fram till sista 7 m, gör en ökning och sticka 6 m vanligt. Nu är det 65 m på stickan.

Varv 11: som v 5.

Varv 12 och 13: rm.

Varv 14: 6 rm, *gör en ökning i nästa m, 3 rm*, upprepa från * till * fram till sista 7 m, gör en ökning och sticka 6 m vanligt. Nu är det 79 m på stickan.

Varv 15: som v 5.

Varv 16: rm fram till de 4 sista, maska av 2, 2 rm.

Varv 17: 2 rm, 2 omsl, rm resten av v.

Varv 18: 6 rm, *gör en ökning i nästa m, 4 rm*, upprepa från * till * fram till sista 8 m, gör en ökning och sticka 7 m som vanligt.

Varv 19: som v 5.

Varv 20 och 21: rm.

Varv 22: 7 rm, *gör en ökning i nästa m, 5 rm*, upprepa till varvets slut och sticka de sista 5 m r.

Varv 23: som v 5.

Varv 24 och 25: rm.

Varv 26: dags att markera framstycken, ärmar och bakstycke. Fyra markörer behövs.

8 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det ena framstycket, som nu ska vara 22 m.

1 rm, 1 omslag, 6 r, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den ena ärmen, som nu ska vara 23 m.

1 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 5 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 1 rm, sätt fast markör. Detta är ryggen, som nu ska vara 37 m.

1 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den andra ärmen, som nu ska vara 23 m.

1 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 8 rm. Detta är det andra framstycket.

Varv 27: som v 5.

Varv 28: rm. Gör en ökning i maskan före och efter alla markörer. Nu ska det vara 135 m totalt.

Varv 29: som v 5.

Varv 30: som v 28. Nu ska det vara 143 m totalt.

Varv 31: som v 5.

 

Sticka nu 24 rm, gör 2 omslag, sticka 27 rm (ärm), gör 2 omslag. Vänd och sticka slätstickning på de 31 m som nu utgör ärmen i 22 v. För att få kanter som är enkla att virka ihop: sticka sista m på varje v a, vänd och lyft den r som start på nästa v. (På ena sidan om denna ärm sitter ena framstycket kvar på stickan, på andra sidan sitter rygg, andra ärmen och andra framstycket. Det kan bli lite trångt ett tag, men det fungerar.)

Minska för handleden: 2 rm, *2 tills, 3 rm*, upprepa från * till * 4 ggr, 2 tills, 2 rm. Nu ska det vara 25 m kvar.

Sticka 6 v rm och maska av alla m utom den sista. Sätt den på en virknål, vik ärmstycket dubbelt med avigsidan ut och virka ihop ärmen från nederkanten och uppåt med sm eller fm.

Flytta m från virknålen till höger sticka, sticka bakstyckets m r, gör 2 omslag, sticka 27 rm (andra ärmen), gör 2 omslag. Vänd och sticka färdigt denna ärm likadant som den första.

Sticka andra framstyckets m r, vänd och sticka slätstickning över framstycke, rygg och bakstycke (med alla avigvarv som v 5) tills koftan är nästan lagom lång – den på bilden har 38 v räknat från okets sista rätstickade rand. Sticka knapphål med till exempel 16 varvs mellanrum.

Avsluta med 8 v rm och maska av från avigsidan.

Fäst alla trådar.

Sy fast knappar – på den här koftan gick det åt tre stycken.