Läser in...
Femtimmarsollen med knapp

Femtimmarsollen med knapp

Posted: 13 April, 2021
Writer: Marcus Pettersson
Category:

Hej alla stickare!

Anna här – med ytterligare en variation på Femtimmarskoftan. En knäppt tröjvariant av den enkla och klassiska uppifrån-och-ner-koftan från USA får det också bli! Det finns redan en modell som kallas Femtimmarströjan, med knäppningen på snedden i en av raglanränderna, så därför fick modellen med sprund mitt fram ett annat namn, och knappvarianten visade sig (tyckte jag i alla fall) bli finast med en enda knapp, en liten bit ner så att inte halsringningen blir för trång.

Hela oket stickas enligt grundbeskrivningen, och de rätstickade varven från avigsidan kamouflerar ökningsvarven lite grann. Om man vill få sprundet att sluta till kan man sy i ett par tryckknappar eller knytband.

Tröjan på bilden är stickad i Raggi, färg 1507, och med stickor nummer fem. Rundsticka med mjuk kabel rekommenderas, till exempel KnitPros Symphonie Wood, så behöver man inte bry sig om exakt hur lång rundstickan är utan kan dra ut en ögla av kabeln när man börjar sticka runt. Den som vill kan förstås sticka ärmarna också med magic loop-tekniken, genom att sätta stopp på den kabel som används till oket och sätta stickorna på en ny kabel, och avsluta dem med vartannat varv räta maskor, vartannat aviga.

Ungefär ett och ett halvt hekto garn går åt, och gör man en rysk skarv mellan nystanen blir det bara en garnände i halsen och en i nederkanten att fästa.

Fyra markörer och en virknål i ungefär samma grovlek som stickorna är också bra att ha.

Tidsåtgången beror förstås ganska mycket på hur van man är, men att koftan är ovanligt enkel och snabbstickad är verkligen sant! Jag tror att resultatet passar till de flesta barn upp till ungefär tre månader.Femtimmarsollen med knapp

GarnRaggi (fg. 1507)

GarnåtgångCa 150 g

StickorNr. 5

Ökning: sticka 2 m i samma (jag brukar sticka först i bakre maskbågen och sedan i främre, men gör din favoritökning)

Alla omslag är vridna omslag.

 

Lägg upp 37 m och sticka rätstickning i 4 v.

Varv 5: 5 rm, am tills det är 5 m kvar, 5 rm (såhär stickas alla am-varv som går från framkant till framkant).

Varv 6: 5 rm, *gör en ökning i nästa m, 1 rm*, upprepa från * till * fram till sista 6 m, gör en ökning och sticka 5 m vanligt. Nu är det 51 m på stickan.

Varv 7: som v 5.

Varv 8 och 9: rm.

Varv 10: 5 rm, *gör en ökning i nästa m, 2 rm*, upprepa från * till * fram till sista 7 m, gör en ökning och sticka 6 m vanligt. Nu är det 65 m på stickan.

Varv 11: som v 5.

Varv 12 och 13: rm.

Varv 14: 6 rm, *gör en ökning i nästa m, 3 rm*, upprepa från * till * fram till sista 7 m, gör en ökning och sticka 6 m vanligt. Nu är det 79 m på stickan.

Varv 15: som v 5.

Varv 16 och 17: rm.

Varv 18: 6 rm, *gör en ökning i nästa m, 4 rm*, upprepa från * till * fram till sista 8 m, gör en ökning, sticka 4 r, maska av 2 m och sticka 2 r.

Varv 19: 2 r, 2 omslag och sedan som v 5.

Varv 20 och 21: rm.

Varv 22: 7 rm, *gör en ökning i nästa m, 5 rm*, upprepa till varvets slut och sticka de sista 5 r som vanligt.

Varv 23: som v 5.

Varv 24 och 25: rm.

Varv 26: dags att markera framstycken, ärmar och bakstycke. Fyra markörer behövs.

8 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det ena framstycket, som nu ska vara 22 m.

1 rm, 1 omslag, 6 r, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den ena ärmen, som nu ska vara 23 m.

1 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 5 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 1 rm, sätt fast markör. Detta är ryggen, som nu ska vara 37 m.

1 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den andra ärmen, som nu ska vara 23 m.

1 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 8 rm. Detta är det andra framstycket.

Varv 27: som v 5.

Varv 28: rm. Gör en ökning i maskan före och efter alla markörer. Nu ska det vara 135 m totalt.

Varv 29: som v 5.

Varv 30: som v 28. Nu ska det vara 143 m totalt.

Varv 31: som v 5.

 

Sticka nu 24 rm, gör 2 omslag, sticka 27 rm (ärm), gör 2 omslag. Vänd och sticka slätstickning på de 31 m som nu utgör ärmen i 22 v. För att få kanter som är enkla att virka ihop: sticka sista m på varje v a, vänd och lyft den r som start på nästa v. (På ena sidan om denna ärm sitter ena framstycket kvar på stickan, på andra sidan sitter rygg, andra ärmen och andra framstycket. Det kan bli lite trångt ett tag, men det fungerar.)

Minska för handleden: 2 rm, *2 tills, 3 rm*, upprepa från * till * 4 ggr, 2 tills, 2 rm. Nu ska det vara 25 m kvar.

Sticka 6 v rm och maska av alla m utom den sista. Sätt den på en virknål, vik ärmstycket dubbelt med avigsidan ut och virka ihop ärmen från nederkanten och uppåt med sm eller fm.

Flytta m från virknålen till höger sticka, sticka bakstyckets m r, gör 2 omslag, sticka 27 rm (andra ärmen), gör 2 omslag. Vänd och sticka färdigt denna ärm likadant som den första.

Sticka andra framstyckets m r.

Ta loss de 5 yttersta m i vardera kanten – sätt dem på varsin sticka om du är rädd att de ska springa iväg – och lägg de rätstickade kanterna omlott. Se till så att den som har knapphålet ligger framför den utan! Sticka sedan 5 a med en m från vardera kanten – det blir alltså ett slags 2 tills.

Nu är sprundet slutet. Sticka tröjans nederdel runt i rätstickning (resultatet blir slätstickning). I början kan det vara fint att på vartannat v sticka sprundets m a så att sprundet får en fin avslutning. Sticka sedan tills tröjan är nästan lagom lång – den på bilden har 34 slätstickade v räknat från den sista ”rätstickningsranden” på oket. Avsluta med 1 v a, 1 v r (varvbyte i ena sidan, rakt ner från raglanranden) i 8 v och maska av. Fäst alla garnändar (kanske bara två!). Sy i knappen och knäpp. Klart!