Läser in...
Fleringe CAL: Materialinlägg

Fleringe CAL: Materialinlägg

Posted: 06 May, 2022
Writer: Anna Erlandsson
Category:

Välkommen till årets crochet-along där vi tillsammans virkar sjalen Fleringe

Körsbärsträden blommar, skogen är full av vitsippor och koltrastarna samlar kvistar. Finns det något vackrare än maj? I år gör vi oss redo för sommaren genom att virka en vacker sjal tillsammans - en lagom varm sjal som värmer axlarna kyliga sommarkvällar.

 

NÄR BÖRJAR VI?

Vi börjar virka tillsammans den 17 maj. Mönstret till sjalen finns i kollektionen Järbo Fäbod, häfte nr. 15. Man kan antingen köpa det vackra häftet online eller från någon av Järbos återförsäljare. Mönstret går också att köpa löst som pdf.

 

OM MIG

Jag som leder virkalongen och har skapat mönstret heter Anna Erlandsson, eller @hooked_by_anna på Instagram. Jag har skapat flera mönster för Järbo och även publicerat några själv.Följ mig gärna på Instagram och kolla in mina andra mönster på Ravelry.  Vill ni veta mer kan ni lyssna på podden Nördic Knitting, avsnitt 142, där jag pratar virkning på djupet med Johanne Ländin.

OM MÖNSTRET

Fleringe är en okomplicerad sjal som även ovana virkare klarar av med hjälp av extra vägledning, videor m.m. i blogginläggen. Sjalen är något asymmetrisk och påminner om en bumerang i formen. Den blir ca 190 cm lång om man följer mönstrets masktäthet. En enkel spetskant avslutar och skänker lite romantik till den annars rätt avskalade sjalen. De maskor som används i mönstret är:

 

luftmaskor (lm)

stolpar (st)

dubbelstolpar (dst)

2 stolpar tillsammans (2 st tills)

3 stolpar tillsammans (3 st tills)

fasta maskor (fm)

smygmaskor (sm)

 

TENCEL RAGGI - ETT SUPERGARN!

Fleringe virkas i Tencel raggi i färgen Natural white (25000), ett sockgarn helt i naturmaterial: 75% obehandlad ull och 25% tencel, (en fiber som utvinns ur FSC-certifierad cellulosa). Tencel raggi är snällt mot miljön, slitstarkt, lent och glansigt. Ett riktigt supergarn faktiskt.

Sjalen kräver strax under 3 st. 100-gramsnystan om man håller sig till mönstrets masktäthet: ca 18 stolpar och 11 varv = 10 x 10 cm med en 3,5 mm virknål.

MEN DU KAN VIRKA I NÄSTAN VAD SOM HELST…

Man kan dock virka Fleringe i nästan vilket garn som helst. Håller man sig inte exakt till masktätheten så spelar det heller inte så stor roll, bara man är beredd på att man då får en större eller mindre sjal. Andra garner som skulle passa fint i en Fleringe-sjal är:

 

Llama silk (70 % mjuk babylama, 30 % mullbärssilke, 330m per 100g)

Alpacka solo (100% alpackaull, 334m per 100g)

Järbo 2tr ull (100% ull, 300m per 100g)

Mellanraggi (75 % ull (sw), 25 % polyamid, 260m per 100g)

Merino raggi (75 % merinoull (sw), 25 % polyamid, 278m per 100g)

Mio (100 % extra fin merinoull (sw), 350m per 100g)

Colin (65% bomull, 35% lin, 300m per 100g)

Med andra ord funkar det mesta som har en sträckning på runt 300m per 100g, eller som klassas som sport weight enligt det amerikanska systemet.

MÅSTE MAN VIRKA EN PROVLAPP?

Även om masktätheten är mindre viktig så kan det ändå vara en god ide att virka en provlapp med stolpar fram och tillbaka för att se om du är nöjd med hur maskorna och lappen ser ut. Blir det för kompakt eller lite styvt byter du till en större nål. Ser provlappen lite ut som ett fisknät tar du en mindre virknål. Kontrollera att du inte ligger alltför långt från angiven masktäthet - då blir sjalen kanske väldigt stor eller alltför liten.

 

SÅ HÄR FUNKAR DET

Under maj månad kommer det att släppas ett blogginlägg i veckan här på Eddnas hemsida, med extra beskrivningar, videor och annat som jag knåpat ihop, som komplement till mönstret, för att underlätta både för vana och ovana virkare.

Vi samlas också i en Facebookgrupp där vi kan dela med oss av våra framgångar och eventuella motgångar på vägen mot en färdig sjal, och såklart inspirera och peppa varandra! Jag och teamet på Järbo kommer att vara med i gruppen och svara på era frågor en stund varje dag. Någonstans mellan hägg och syrén kanske din fina sommarsjal är färdig!

 

Materialinlägg: 9 maj

Mönster del 1: 17 maj

Mönster del 2: 24 maj

Mönster del 3: 31 maj

INGEN STRESS

Känns det svårt att hinna virka en hel sjal på en månad, så kom ihåg att man virkar självklart i sin egen takt. Blogginläggen finns kvar och det kommer säkert fortsätta att vara aktivitet i Facebookgruppen långt efter att syrénerna har blommat ut.

 

TÄVLING!

Efter sista blogginlägget kommer vi att ha en spännande fototävling med fina priser i potten från Järbo. Missa inte det. Mer information om tävlingen följer!

 

GLÖM INTE ATT TAGGA #FLERINGECAL

Så, nu kör vi! Börja med att gå med i Facebookgruppen, skaffa hem mönstret om du inte redan har det, välj ett garn du gillar i en vacker färg och virka en provlapp och avvakta del 1 den 17 maj. Delar du på Instagram och har öppet konto, tagga #FleringeCAL så att vi alla kan ta del av varandras sjalar.

Det här ska bli så roligt, vi ses!