Läser in...
Koftorna Gryning och Skymning - en hjälpguide

Koftorna Gryning och Skymning - en hjälpguide

Posted: 31 October, 2022
Writer: Maja Karlsson
Category:

Varmt välkommen hit och vad roligt att du vill sticka vår nya patentkofta Gryning! Här kommer materialinformation samt några tekniktips och videoguider som kan hjälpa dig på vägen – när du stickar höstens mysigaste kofta. Häng på så sätter vi igång!

 

MÖNSTER
Gryning är gratis att ladda ned och du hittar mönstret här! Missa inte att Gryning också finns i en barnvariant som heter Skymning, som också är gratis just nu!

MATERIAL
Gryning stickas i vårt härliga garn – Järbo 2 tr ull, som finns i hela 49 färger! Originalkoftan är gjord i färgen Urban Blue – en vacker gråblå nyans. Vilken färg väljer du?

Om du önskar sticka Gryning i en annan garnkvalitet, vill vi tipsa om garnalternativen Alpacka Solo, Elise eller Junior. 

Läs mer och se alla alternativ på knappen nedan.

Du behöver också rundstickor 3 och 3,5 mm (80 cm) när du stickar koftan samt strumpstickor 3,5 mm (om du inte vill använda Magic loop-teknik)


HALVPATENT
Gryning stickas i en trendig teknik som kallas för halvpatent eller Fisherman’s Rib. Det ger en tät och elastiskt struktur. Så här stickar du halvpatent:

KONSTRUKTION
Gryning stickas uppifrån och ned och fram och tillbaka, med början i halskanten som inledningsvis stickas separat. Sedan plockar du upp maskor längs halskanten för att fortsätta på oket. Knappkanterna stickas parallellt med att oket växer genom att raglanökningar görs. Ett väldigt smart och spännande sätt att sticka en kofta!

 

MARKÖRER
För att hålla reda på var ökningar ska göras använder du dig av markörer som placeras på stickas och flyttas från vänster till höger sticka, när du passerar markören. Du kan också knyta ihop en garnände och använda den som markör.


DETALJER
På bilderna nedan kan du se i närbild hur koftans olika detaljer ser ut. Det kan vara till hjälp när du stickar koftan. gryning_01

Fickan från rätsidan. Nästan osynlig och väldigt praktisk!

gryning_02

Fickan från avigsidan. Den stickas direkt från maskor som satts av på rätsidan, en liten påse. Mycket fiffigt!

gryning_06

Knappar. Till vänster rätsida, till höger skymtar insidan/avigsidan. Maskorna är nättare på rätsidan och bulligare på avigsidan.

gryning_03

Ärmmudd och ärmens ballongform som görs med ökningar och sedan minskningar.

gryning_05

Mitten bak vid nacken, från rätsidan.

gryning_04

Så här ser ökningarna för ärmarna ut från rätsidan.

ÖKNINGAR
Följande ökningstekniker används i mönstret:

Ö1h (öka 1 m som lutar åt höger): lyft upp tråden mellan 2 maskor, bakifrån och med vänster sticka, och sticka den rät.

Ö1v (öka 1 m som lutar åt vänster): lyft upp tråden mellan 2 maskor, framifrån och med vänster sticka, och sticka den vriden rät (= genom bakre maskbågen).

 

KNAPPHÅL
Så här stickar du koftans knapphål:

ATT SÄTTA AV MASKOR
Under arbetets gång ska du ”sätta av maskor” på en separat tråd. Det innebär att du flyttar över aktuella maskor från stickan till en lös tråd, där de får vila tills du ska sticka vidare.

 

MONTERING
För att kunna montera/avsluta din kofta behöver du lära dig två olika tekniker. Dels att sy ihop öppna maskstygn, som görs när du ska avsluta fickorna, och också att göra en italiensk avmaskning, som görs både på bål och ärmar.

 

ÖPPNA MASKSTYGN
Följ denna textinstruktion maska för maska:

Lägg stickorna med de 2 delarna som ska sys ihop parallellt.
1. Sy genom den första maskan på den främre stickan som för att sticka den rät och lyft den av stickan. Sy genom den andra
maskan på den främre stickan som för att sticka den avig men låt den vara kvar på stickan.
2. Sy genom den första maskan på den bakre stickan som för att sticka den avig och lyft den av stickan. Sy genom den andra
maskan på den bakre stickan som för att sticka den rät men låt den vara kvar på stickan.
Upprepa punkt 1–2 tills alla maskorna är avmaskade.

 

ITALIENSK AVMASKNING
Om du inte vill göra en italiensk avmaskning går det såklart bra med en helt vanlig avmaskning.

Lycka till med din kofta, och visa gärna resultatet i social medier när du är klar! Använd då hashtagsen: #JärboGryning #JärboSkymning och #PatentkoftaMedJärbo

Varma hälsningar från mig!
/Maja

312118315_1136682643613441_8367735014161078424_n