Läser in...
Ragnhildvästen

Ragnhildvästen

Posted: 13 April, 2021
Writer: Karl Yttermyr
Category:

En väst som är stickad i Raggi och har raglanskärning – visst måste den få ett namn som börjar med R-A-G?

Fast egentligen hade det varit bättre om det hade funnits ett namn som passar både flickor och pojkar, för det tycker jag att den här modellen gör. Beskrivningen innehåller bara knapphål på ena sidan, men det är enkelt att flytta dem till den andra om man tycker att knäppningsplaceringen är viktig.

Det här är första gången som jag provar att göra en beskrivning i flera storlekar, och jag har fått ännu mer respekt för alla beskrivningskonstruktörer. Inte bara är det mycket att hålla reda på. Proportionerna måste ju bli desamma eller åtminstone passa. Och det är klart att stickarna förutsätter att storlekarna är någorlunda jämnt utspridda också. Jag är inte säker på att jag har lyckats med någondera … men däremot vet jag att det här är en enkel modell och att många av er som stickar kommer att se principen och börja mixtra med egna varianter omgående.Ragnhildvästen är nära släkt med Två trådändars lilla kofta (och på det viset också lite mer avlägset släkt med Femtimmarskoftorna och Sukutakoftan och nära släkt med Gare de Lyon-västen, Änglavästen och Treochenhalvtimmesvästarna) men stickas, som Kämparkoftan, med dubbla raglanmaskor och markörer.

Och så ett litet tips: jag tycker att det blir jättefint att blanda enfärgade och flerfärgade garner! Den mellanstora västen nedan är stickad på det viset. Jag lovar att visa en vildare version också!Ragnhildvästen

Stickor: nummer 5 (gärna en rundsticka med lång och mjuk kabel, men det går bra med två raka stickor också – västen stickas fram och tillbaka)
Dessutom: 4 markörer av valfri sort (garnöglor går bra)
Storlekar: inte-så-liten-prematur/nyfödd (1–2 månader) upp till ungefär 6 månader (upp till ungefär ett år) upp till 2–3 år
Garn: Järbo Raggi, mindre än ett nystan till den minsta västen, två nystan till den största
Dessutom: 3–5 knappar

Alla ökningar är gjorda med vridna omslag, men välj gärna en annan ökningsmetod om du vill (till exempel Tant Koftas osynliga ökningar som lutar åt höger respektive vänster).

Varje varv från rätsidan på oket innebär att maskantalet ökar med 8.

Lägg upp 6 (7) 9 (10) 12 m, sätt en markör, lägg upp 5 (6) 8 (10) 12 m, sätt en markör, lägg upp 7 (9) 12 (15) 18 m, sätt en markör, lägg upp 5 (6) 8 (10) 12 m, sätt en markör, lägg upp 6 (7) 9 (10) 12 m = sammanlagt 29 (35) 46 (55) 66 m.

Varv 1: *sticka r fram till 1 m före markör, 1 a, flytta markör, 1 a*, sticka från * till * ytterligare 3 gånger och sticka sedan resterande m r.
Varv 2 (detta är nu koftans rätsida): *sticka r fram till 1 m före markör, 1 omsl, 1 r, flytta markör, 1 r, 1 omsl*, sticka från * till * ytterligare 3 gånger och sticka sedan resterande m r. Detta resulterar i ytterligare 8 m.
Varv 3: som v 1
Varv 4: som v 2
Varv 5: som v 1
Varv 6: som varv 2 fram till sista 4 m: maska av 2 m, sticka 2 r.
Varv 7: 2 r, 2 omsl, sedan som v 1

Varv 8 (nu börjar det slätstickade partiet): som v 2
Varv 9: 5 r, a fram till de 5 sista som stickas r
Varv 10: som v 2
Varv 11: som v 9

Jag tycker att det är lagom med knapphål vart 16:e varv. Det innebär att den minsta västen bara får ett knapphål på oket medan de större får två.

Fortsätt på detta vis tills oket är nästan lagom stort – mät gärna på ett barn eller en lånad eller second-hand-köpt tröja eller body i rätt storlek. Exempel: minsta storleken här har 16 varv, nästa storlek 22, nästa 26 …

Första ärmkantsvarvet (varv med udda nummer, från avigsidan): 5 r, a fram till markör 1, flytta markör 1, 1 a, r fram till 1m före markör 2, 1 a, flytta markör 2, a fram till markör 3, flytta markör 3, 1 a, r fram till 1 m markör 4, 1 a, flytta markör 4, a fram till de 5 sista som stickas r.
Andra ärmkantsvarvet: som v 2
Tredje ärmkantsvarvet: som första
Fjärde ärmkantsvarvet: som v 2
Femte ärmkantsvarvet: 5 r, a fram till markör 1, ta bort markör 1, maska av fram till markör 2, ta bort markör 2, a fram till markör 3, ta bort markör 3, maska av fram till markör 4, ta bort markör 4, a fram till de 5 sista som stickas r.

Nu har västen fått sina små holkärmar, och bara ”kroppens” m återstår.
Nästa varv (från rätsidan): sticka framstycke, bakstycke och framstycke på rad – så fogas de ihop.

Sedan är det bara att sticka fram och tillbaka – räta varv med r, aviga varv med 5 r, aviga och så på slutet 5 r igen – tills västen är nästan lagom lång. Glöm inte knapphålen!

Avsluta med att sticka 1 v r från avigsidan, 1 v r, 1 v r från avigsidan, 1 v r och så maska av från avigsidan.

Fäst garnändarna och sy i knappar. Klart! Vem ska få en väst?