Läser in...
Riddari knitalong 4 – Oket

Riddari knitalong 4 – Oket

Posted: 13 April, 2021
Writer: NWT Migrate
Category:


Riddari knitalongen är uppdelad i fem blogginlägg, där detta är det fjärde. Det femte och sista inlägget kommer att publiceras nästa vecka, den 8 november. Då kommer jag att gå igenom det avslutande arbetet med din islandströja och hur du tvättar och sköter om den. Jag kommer också att visa hur du gör om du valt att sticka en kofta och du ska klippa upp den.

Alla inlägg i Riddari knitalongen finns samlade här och kommer att ligga kvar även efter att knitalongen avslutats.

Vi har stickat bålen och ärmarna var för sig och nu är det dags att foga samman delarna.

Om du vill kan du sticka förkortade varv i oket och det går också att göra ett förkortat varv före oket, i bottenfärgen. Jag har skrivit lite mer om förkortade varv i inlägg 2 som finns här. På min kofta har jag gjort ett förkortat varv före oket och jag vände en maska innan sidmarkörerna. Förkortade varv är lite överkurs och ingenting du behöver bry dig om ifall du inte vill eller orkar.

Det är bra att kontrollmäta längden på såväl bålen som på ärmarna innan du sätter ihop dem. Lita mer på dig själv och din kropp än på mönstret. Jag vill ofta ha både bålen och ärmarna lite längre än det står i mönstret. Vi är ju alla olika så det är bäst att mäta och prova. Storlekarna i mönstret är ju herrstorlekar och det påverkar så klart dessa mått. Det är alltid bäst att prova.

Så här kan det se ut när du provar tröjan innan delarna sätts ihop. Detta är en Afmaeli, men principen är samma som på Riddari.

Ofta är rundstickan till bålen för kort för att du ska kunna prova utan att maskor ska falla av. Du kan föra över en del av maskorna på en annan sticka eller en tråd så att du kan dra på dig tröjan och känna efter om längden är bra. Tröjan ska gå upp under armarna där ärmarna ska fästas. Det beror förstås lite på hur tajt din tröja sitter, hur långt upp i armhålan tröjan går. Om du stickar en åtsittande tröja kommer ärmarna fästas vid bålen högt upp i ärmhålan. Om du stickar en mer löst sittande tröja är även ärmhålet luftigare vilket kan vara bra att veta när du provar och mäter.

På ärmarna har du enligt instruktion i mönstret satt ett antal maskor på en tråd. Dessa maskor motsvaras av lika många, i varje sida, på bålen. Dessa sätts på trådar under det första varvet på oket. När tröjan stickas ihop kommer maskorna på trådarna från bålen respektive ärmen att ligga mot varandra. Detta innebär att ett hål bildas under varje ärm och dessa hål sys ihop i slutet och jag kommer att beskriva hur det går till i nästa inlägg. Just nu kan du bara låta dem vara. Det viktiga är att maskorna hamnar mot varandra, under respektive ärm.

Det kan kännas märkligt när du provar tröjan innan den är färdig men om du förstår hur den är konstruerad är det lättare att se om den verkar passa.

I vilken ordning du sedan stickar ihop delarna beror på om du stickar en tröja eller en kofta. På tröjan börjar och slutar alla varv bakom vänster axel, mellan bakstycket och vänster ärm.

Längre ner i detta inlägg beskriver jag hur du ska gå till väga om du stickar en kofta.

När de olika delarna har rätt längd följer du instruktionen i mönstret om hur du stickar samman delarna och sätter maskor på en tråd (lika många i varje sida av tröjan som du satt på en tråd från respektive ärm). För dig som stickar en tröja gör du bara som det står i mönstret. Om du stickar en kofta sätter du bara ihop delarna i en annan ordning, se nedan.

På bilden ovan har jag stickat framstyckets maskor och precis börjat sticka fast den första ärmen. Maskorna som satts på trådar ligger mittemot varandra, till höger är det bålens maskor och till vänster är det ärmens.

Nu har du kommit runt det första varvet och det är en bra idé att markera var varvet börjar och slutar med en stickmarkör. Detta är alltså bakom vänster axel alternativt framtill om du stickar en kofta.

Nu ska du börja läsa och sticka efter diagrammet för oket. Jag rekommenderar att använda det engelska mönstrets diagram när det kommer till flerfärgsstickningen. Det är tydligare och lättare att följa. I det svenska diagrammet är antalet maskor som ska upprepas felmarkerat, det är en maska för lite. Det är alltid bäst att kika på sin stickning och försöka se hur det hela hänger ihop. Det är lätt hänt att man stirrar sig blind på diagrammet men det gäller att se symmetrin i maskorna.

Vissa varv ska hoppas över beroende på vilken storlek du stickar. Titta noga till höger om diagrammet. Oket blir något kortare om du hoppar över varv. Om du stickar en liten storlek men är lång kan du så klart sticka alla varv.

Diagrammet går över 8 maskor som upprepas (så småningom blir de färre genom minskningar). Du stickar från höger till vänster och upprepar mönsterrapporten varvet ut. När du kommer till minskningarna är de markerade med klamrar i det engelska diagrammet och varje gång du minskar får du ju färre maskor. För att detta ska fungera i diagrammet blir det fler och fler vita rutor ju högre upp du kommer i oket. De vita rutorna symboliserar tomrummet efter de ihopstickade maskorna. Minskningarna gör du genom att sticka ihop två maskor i den färg som minskningsrutan har.

På varv 29 (det andra minskningsvarvet) brukar många få lite problem eftersom den första minskningen sker över varvmarkören. Du kan lyfta den första maskan utan att sticka den och sedan, när du kommit varvet runt, lyfta på markören och göra minskningen. Titta på din stickning och se hur mönstret är uppbyggt så blir det lättare att förstå.

Flerfärgsstickning

När du stickar med två färger samtidigt finns det olika sätt att hålla i garnet på. Hitta vad som passar dig bäst. Det viktiga är att inte dra för hårt i trådarna på baksidan för att undvika att arbetet drar ihop sig. Det är också viktigt att veta att det garn du håller närmast arbetet är det som blir dominant, d v s den färgen kommer att framträda mest. Bestäm vilken färg du vill ska vara mest framträdande och var konsekvent med hur du håller garnerna. Om det är mer än 3-5 maskor mellan färgerna brukar det rekommenderas att man ska vrida trådarna bakom arbetet, ungefär var tredje maska. Jag gör inte det själv när jag stickar med Léttlopi, ska villigt erkännas, jag tycker det går bra att hålla trådarna tillräckligt lösa ändå och sen tovar de ihop sig med plagget. Det viktiga är att garnet inte blir för spänt på baksidan. Försök bara hålla garnet jämnt spänt och ganska löst. Om du bara inte stickat för hårt så att oket dras ihop av trådarna på baksidan så brukar eventuella ojämnheter i mönsterstickningen jämna ut sig när du senare tvättar tröjan. Om du tycker det är svårt att inte sticka för hårt kan det vara bra att gå upp en halv storlek på stickan i oket.

På Riddari stickas några enstaka varv med tre färger. Det är lite trixigt men ta det lugnt så går det också! Jag brukar hålla två färger som vanligt och ”kasta in” den tredje när den ska stickas.

Sticka enligt diagrammet och beskrivningen och lägg in några förkortade varv om du så önskar.

Nästa vecka kommer jag att gå igenom det avslutande arbetet med halskanten, monteringen, tvätt och skötsel.

Kofta

När jag stickar en kofta tycker jag att det är snyggt om okets mönster är centrerat framtill där jag ska klippa upp senare. Därför låter jag mitt varv börja och sluta framtill istället, vid de 5 klippmaskorna. Klippmaskorna kan stickas i de färger som för tillfället behöver transporteras från föregående varv till nästa. För att få mönstret centrerat räknar jag först ut hur många maskor jag har. Jag stickar medium och det är 176 maskor på bålen. För ärmhålen sätts 11 maskor på en tråd i varje sida. Då har jag 176 – 22 maskor = 154 maskor. För att veta hur många som är fram- respektive bakstycke delar jag 154/2 och får 77 maskor. Alltså har jag 77 maskor bak och 77 maskor fram. Framstycket ska delas i två delar och 77/2 blir 38,5. Eftersom det inte fungerar ökar jag en maska så att jag har 39 maskor till varje sida om de fem klippmaskorna på framstycket. Det passar också bra till mönstret. Jag börjar sedan sticka där diagrammet börjar och så repeterar jag hela diagrammet runt hela oket och efter klippmaskorna börjar jag på nästa varv.

På bilden ovan ser du mitt fram på koftan. Mönstret på båda sidorna om klippmaskorna är symmetriskt och de fem klippmakorna stickas med de färger som för tillfället behöver flyttas från ett varv till nästa.

När du ska sätta ihop dina delar till koftan gör du som på tröjan men i en annan ordning eftersom du börjar mitt fram. Efter klippmaskorna räknar du ut hälften av framstyckets maskor som jag beskrivit ovan (och ökar en maska), sätter maskor på en tråd enligt din storlek, stickar ena ärmen och fortsätter så runt hela plagget.

Nästa vecka kommer jag att beskriva hur du säkrar kanterna och klipper upp koftan.

Lycka till med oket!