Läser in...
Saga och Skald KAL: Del 1

Saga och Skald KAL: Del 1

Posted: 15 March, 2022
Writer: Cia Edholm
Category:

Del 1 - Vi lägger upp och stickar första delen

Hejsan, nu är det äntligen dags att komma i gång med den här knit-a-longen och få lägga upp till våra tröjor. Jag ser så mycket fram emot att få följa eran resa framåt med dessa två designs och se vilka färgval ni gjort. Om du vill vara med och följa andra som också kommer vara med och sticka, finns en Facebook-grupp där vi samlas och ställer frågor, hjälper varandra och låter oss inspireras av färgval och egna tolkningar.  

Mönstret till både Saga och Skald kommer att finnas gratis under denna knit-a-longen. Dem hittar du här -->

Idag ska vi alltså lägga upp våra koftor och tröjor och tanken är att vi ska komma igenom den första delen. Eftersom Saga stickas uppifrån och Skald nerifrån, kommer vi att kunna följa båda dessa konstruktioner på hur man kan sticka en tröja, under den här knit-a-longen.

del_1

Som jag berättade i förra inlägget heter jag Cia och tillsammans med Järbo kommer jag att hålla i den här Knit-a-longen. Jag är en ivrig stickare och förespråkare för att tänka själv och anpassa det du stickar efter din egen kropp, detta är för att du ska bli så nöjd som möjligt med slutresultatet.

Jag har en Stick podcast på YouTube, Ciasbod Poddar, där jag berättar om stickning och annat hantverk som jag håller på med. Jag finns också på Instagram som @ciasbod_podcast.

Jag har stickat upp koftan Saga i förväg, för att jag ska kunna dela med mig av mina erfarenheter, och hjälpa er på bästa sätt genom eran stickning här i KALen. 

Min Saga har jag valt att sticka i en klassisk grå-svart-vit ton med en rostig orange som kontrastfärg till kanten, det känns som ett färgval som jag kommer att kunna få mycket användning för.

Men nu tycker jag att vi ska komma i gång med oket på Saga och bålen på Skald.

del_1_3

Jag hoppas du hittat dina färger och garn som du vill använda till din tröja och stickat din provlapp. Mer inspiration om färgval finns i det tidigare inlägget, med färdiga paket, om tycker det känns svårt att välja. 
Till garnpaketen -->

När du nu har hittat rätt i masktäthet, genom att gå upp eller ner i storlek på stickor, kan vi lägga upp.

Jag tänker att jag delar upp inlägget här och går igenom Saga först och Skald sedan för att det ska bli lätt att hitta den del av inlägget som du ska sticka.

Då båda tröjorna stickas med flerfärgstickning är det viktigt att vara konsekvent med hur du håller dina färger. I mönstret står det vilken färg du ska hålla som dominant färg, var noga med att följa det så du får ett jämt och fint resultat av din flerfärgstickning.

Den tråd du håller närmast din stickning är den som blir dominant.

Se en kort film här om flerfärgsstickning:

Saga

Halskanten läggs upp med rundsticka 3 mm, 60 eller 80 cm lång, här stickar vi resår (1 r, 1 a) fram och tillbaka i 3 cm. (Se förklaringar i mönstret)

När resåren är färdig, byt till sticka 4 mm och nu börjar vi sticka rundstickning. Lägg upp 4 nya maskor med färg 2 och tillsammans med kantmaskorna har vi nu 6 klippmaskor.

Det kan vara bra att sätta en markör på var sida om dessa 6 maskor för att lättare hålla ordning på var mönstret börjar och slutar. Dessa markörer flyttas sedan med när du stickar.

Nu är det dags att börja med mönsterstickningen och följa diagram A.

Du läser diagrammet nerifrån höger hörn, varv 1 och maska 1.

del_1_4

Detta första varv är också första ökningsvarvet, här följer du anvisningarna i mönstret för respektive storlek.

Tips på en fin ökning är att sticka en maska i maskan varvet under första maskan på vänster sticka, sedan stickas första maskan som vanligt.

På andra varvet påbörjas förkortade varv i nacken, detta för att få ett något förhöjt parti över nacken och axlarna. Se anvisningarna i mönstret.

Som ni ser på min bild så kommer det bli ett enfärgat parti i nacken.

Här används en teknik som heter dubbelmaska i mönstret, även kallad German short rows.

Den stickas så här:

Lyft en maska avigt, med garnet framför stickan, drag garnet ganska fast över höger sticka så att maskan vränger sig och du får en maska med dubbla ben.

Maskan ser ut som två, men ska bara räknas som en. Fortsätt sticka vidare som vanligt. När dubbelmaskan senare stickas ska de dubbla benen på maskan stickas ihop till en.

När de förkortade varven är gjorda försätter vi att följa Diagram A. Kom ihåg att läsa i mönstret och göra dina ökningsvarv enligt den storlek du stickar.

Videoinstruktion på German short rows:

När oket är färdigt är det ett bra tillfälle att prova din tröja så du ligger rätt i storleken. Trä upp maskorna på en lång vajer, extra sticka eller garntråd så du kan få oket över huvudet och ner på överkroppen.

Passa på och ta en fin bild på ditt ok och dela gärna med dig i Facebook-gruppen, det kan bli roligt att se alla era olika ok. 

Här lämnar vi Saga för denna gång och fortsätter om en vecka igen.

del_1_5

Skald

En skald var en nordisk diktare, poet och historieberättare. De arbetade ofta för kungar och hövdingar med att kväda (sjunga) historier om forna tiders bragder.

92734_09

Skald är en tröja som stickas nerifrån och upp, den här gången har jag inte stickat tröjan i förväg utan jag kommer att sticka den tillsammans med er. Idag kommer vi att sticka kroppen.

Här börjar vi med resåren, som är en tvåfärgad resår, så kallad ”corrugated rib”

Vi lägger upp på stickor 3,5 mm, det antal maskor som du ska ha enligt den storlek du valt att sticka, använd 80 eller 100 cm lång rundsticka, med färg 1, bottenfärgen.

Nu ska vi sticka en liten rullkant: två varv räta, ett varv avigt, ett varv räta.

Nu stickas den tvåfärgade resåren med färg 1 och 2 i 3,5 cm.

Tänk på att färg 2 ska vara den dominanta färgen här, alltså den färg du håller närmast din stickning.

Byt till stickor 4 mm och gör eventuell ökning enligt mönstret på de första två varven.  Kontrollräkna dina maskor så du har rätt antal enligt den storlek som du ska sticka. Placera en markör vid var sida av stickningen.

Först stickas en mönsterbård enligt diagram A, varvet ut, med färg 1, 2 och 3.

Nu följer vi diagram B och stickar lusar med bottenfärg 1 och färg 4. Detta fortsätter tills du har önskad längd på kroppen.

skald_1

Mät gärna från armhålan och ner och se hur lång du vill ha din kropp.  Om du stickar till någon annan kan det vara ett bra tips att mäta en tröja som den personen trivs med längden på.

På sista varvet sätts ett antal maskor av, för ärmhålan, på en vajer eller garntråd, detta görs på var sida om markören som du har i båda sidorna. Se mönstret för din storlek.

Här lämnar vi Skald för denna gång och fortsätter med ärmarna om en vecka.

Jag hoppas ni tycker det är roligt att komma i gång med era projekt, tveka inte att ställa frågor i Facebook-gruppen om det är något ni undrar över. Jag och teamet på Järbo kommer att finnas på plats och jag vet att ni också brukar vara hjälpsamma och svara på frågor. Tills nästa vecka, trevlig stickning! /Cia

Del 2 kommer 26:e januari.

Tagga gärna: #sagaochskaldKAL #järbosaga #järboskald #järbosägen