Läser in...
Saga och Skald KAL - Del 2

Saga och Skald KAL - Del 2

Posted: 15 March, 2022
Writer: Cia Edholm
Category:

Del 2: Hej igen

Så roligt att vara tillbaka idag och fortsätta där vi slutade sist. Det är så underbart roligt att  följa er i Facebookgruppen och se era härliga tröjor växa fram.

del_2_8

Idag är det den andra delen av knit-a-longen och det har blivit dags att dela av för ärmarna och sticka kroppen på Saga, som stickas uppifrån och ner och på Skald ska vi sticka båda ärmarna idag.

Saga: Nu ska vi dela upp vårt runda ok i fram och bakstycke och parkera ärm-maskorna på en vajer tills vidare.

Här finns det möjligheter, för dig som vågar släppa mönstret lite, och fördela dina maskor efter ditt kroppsmått. Du kan till exempel välja att ha lite flera maskor på framstycket än bakstycket, om du har lite större byst.

Under ärmarna läggs upp nya maskor till kroppen och även här finns möjlighet att lägga till eller dra ifrån maskor. Allt beroende på om du vill ha kroppen något större än bysten eller tvärt om, något mindre. Tänk bara på att det antalet maskor du behåller ska passa till diagrammet i mönster-stickningen.

Personligen drar jag en större storlek över byst och axelpartiet än på kroppen. Därför tog jag bort två mönsterrapporter 2 x 12 maskor under ärmarna så att kroppen skulle passa mig.

Det här är ingenting du behöver fundera på att göra om det känns skrämmande att börja ändra i mönstret, då följer du bara instruktionerna i mönstret. Jag vill bara tala om att möjligheten att anpassa mönstret efter din kropp finns här.

Följ instruktionerna i mönstret på din angivna storlek, parkera ärm-maskorna tills vidare och lägg upp nya maskor under ärmen. Samma på båda sidorna.

Då mönstret inte anger någon speciell uppläggningsteknik kan du använda dig av vilken metod som du önskar.

Till exempel ”stickad uppläggning”:

del_2_7

Här på bilden ser ni att jag har använt mig av en vajer, från mitt set av utbytbara stickor, för att placera ärmmaskorna på tills vidare. Det brukar ingå några stoppar när du köper ett set som du kan placera i ändarna på vajern så maskorna inte åker av.

Jag tycker det är bra att parkera ärmmaskorna på en vajer i stället för en garntråd, det är lätt att maskorna minskar i storlek och lämnar en rand i stickningen om dom sitter på en garntråd.  

När dina maskor är fördelade som du önskar, enligt mönster eller enligt dina egna önskemål, börjar vi sticka bålen. Här fortsätter vi att sticka mönsterstickning och nu följer alla storlekar diagram B.

Jag stickar mina 6 klippmaskor med 2 maskor bottenfärg, 2 maskor med kontrastfärg, 2 maskor med bottenfärg. Detta för att det ska bli lätt att se var jag ska klippa sedan. Som ni ser så använder jag Järbos set med Björk stickor som jag tycker är väldigt sköna att sticka med.

Det hittar ni här på Järbos hemsida!

del_2_6

Nu stickar vi på tills vi har nått den längd på bålen som känns bra för dig och avslutar med en hel mönsterbård och tre varv med bottenfärgen.

Resåren stickas enligt mönstret med färg 1, och med 3 mm rundsticka, 60 eller 80 cm. Börja med att maska av de fyra mittersta klippmaskorna, sticka sedan rätstickning varvet ut. Resåren stickas fram och tillbaka enligt mönstret.

del_2_5

Avmaskning

I mönstret anges ingen specifik avmaskningsmetod men det finns det flera varianter att välja på, allt efter eget tycke och smak.

Här kommer några avmasknings metoder som ni kan välja mellan


Vanlig avmaskning

Italiensk avmaskning

Stretchig avmaskning


Jag brukar ofta välja att maska av med en vanlig avmaskning från avigsidan, för att få ett osynligt avslut på resåren. Jag tycker också att det hjälper resåren att vika sig lite inåt i stället för utåt.

 

Ärmarna

Jag stickar mina ärmar på 40 cm rundsticka så länge det går, sedan byter jag till strumpstickor den sista biten.

Plocka upp det angivna antalet maskor, för din storlek, i ärmhålan och fortsätt mönsterstickningen så att den överensstämmer med diagrammet. Du gör intagningar i enlighet med mönstret och ca 15,5 cm innan önskad längd ska du sticka diagram C.

del_2_4

Denna del innehåller några varv där du stickar med tre färger samtidigt. Om du tycker att det verkar alldeles för svårt, oroa dig inte :) du kan i efterhand sy dit dessa maskor med maskstygn. 

Det blir ett så otroligt fint avslut på ärmen.  Resåren stickas sedan med 3 mm stickor och här har du också möjlighet att justera din ärmlängd lite.

Maskstygn

När du stickat båda dina ärmar färdigt återstår det FÄSTFEST! På insidan ärmarna är det nu rätt så mycket trådar att fästa, men se nu inte detta som något tråkigt. Jag tycker det är så mysigt att koka en kopp te, lyssna på en ljudbok och sedan ta en tråd i taget. Glöm inte att andas :) Du klarar det här.

del_2_3

Nästa gång vi ses här är det sista och avslutande inlägget. För er som stickar Saga kommer det bli ett spännande moment med att klippa upp tröjan och färdigställa knappkanterna. Vi ska virka en dekorativ kant runt kanterna och välja knappar.

 

Skald

Idag är det dags att lägga upp och sticka ärmarna till Skald. Det är egentligen samma sak som kroppen, fast något smalare och med lite ökningar mitt under ärmen.

Nu när det är dags att sticka ärmarna till Skald, tänkte jag att vi kunde titta på lite olika sätt att sticka ärmar på.

Du kan sticka med strumpstickor eller liten rundsticka, du kan sticka med magic loop, en i taget eller båda på en gång. Här är det upp till dig hur du vill göra.

 

Här är länkar till några instruktions videos:

Sticka med strumpstickor 

Sticka med magic loop

Sticka två ärmar samtidigt med magic loop - Video av Stickterapi

Personligen stickar jag helst på strumpstickor och byter sedan till 40 cm rundsticka när det går. Men vi är ju alla olika och föredrar olika metoder, då är det bra att det finns lite olika metoder att välja på. Hoppas du hittar din favoritmetod bland dessa förslag.

Hur du än väljer att sticka dina ärmar är det dags att lägga upp nu.

Här börjar vi med resåren som är en tvåfärgad resår, också kallad ”Corrugated rib”.

Vi lägger upp på stickor 3,5 mm, det antal maskor som du ska ha enligt den storlek du valt att sticka, med färg 1, bottenfärgen.

Nu ska vi sticka en liten rullkant: två varv räta, ett varv avigt, ett varv räta.

Nu stickas den tvåfärgade resåren med färg 1 och 2 i 3,5 cm.

Tänk på att färg 2 ska vara den dominanta färgen här, alltså den färg du håller närmast din stickning. 

Byt till 4 mm stickor och följ instruktionerna i mönsterstickningen enligt mönstret.

Placera en markör på den sista maskan, märkmaska mitt under ärmen.

 

Ökningar

Tips på en fin ökning: Sticka en maska i maskan varvet under första maskan på vänster sticka, beroende på om den ska göras ”högerlutad” eller ”vänsterlutad”, vrids maskan åt det hållet, sedan stickas nästa maska som vanligt.  

Efter 2 cm på ärmen görs första ökningen, mitt under ärmen, och fortsätter sedan i olika takt beroende på storlek. Lägg till lusar, enligt diagrammet, allt eftersom maskantalet ökar.

När ärmen mäter önskad längd sätts ett visst antal maskor av på en vajer eller garntråd, enligt storlek från mönstret.

Sticka den andra ärmen på samma vis.

del_2

Nu har vi bara en del kvar på den här Knit-a-longen och då ska vi färdigställa våra tröjor. Vi kommer att sätta ihop ärmarna med kroppen och sticka oket.

Tills nästa gång, ha en fin stickvecka! /Cia