Läser in...
Saga och Skald KAL - Del 3

Saga och Skald KAL - Del 3

Posted: 15 March, 2022
Writer: Cia Edholm
Category:

Del 3: Sista delen

Idag är det sista och avslutande inlägget från mig i den här knit-alongen på Saga och Skald. Det har varit så spännande och roligt att få vara med och göra det här. Jag är så tacksam för att ni har varit med och sällskapat och stickat era tröjor tillsammans med mig.

del_3_12

Idag har det så äntligen blivit dags att färdigställa våra koftor och tröjor, lägga dit dom sista avgörande delarna för att få våra tröjor och koftor helt färdiga.

Saga är det knappkanter som ska stickas, knappar som ska väljas och vi ska slutligen klippa i våra klipp-maskor och öppna upp till koftor.

Skald är det dags att sätta ihop kropp och ärmar och sticka det vackra oket.

Slutligen kommer vi att ”blocka” våra tröjor.

Vi startar som vanligt med Saga där vi har en hel del småpyssel att göra nu innan den är färdig.

Det första är att vi ska plocka upp maskor längs med klippkanterna och sticka knappkanterna.  I enlighet med mönstret stickas den vänstra knappkanten utan knapphål först. Plocka upp 3 utav 4 maskor längs med klippkanten, hur många maskor du får är individuellt beroende på hur lång du gjort din kofta.

del_3_11

Sticka först ett varv med räta maskor i färg 1 för en snygg början på knappkanten, fortsätt med resår i färg 1, i 8 varv. Du avslutar knappkanten med ett varv räta maskor i din avvikande färg 4, det är också den färg du använder när du maskar av.

Nu är det dags att välja knappar om du inte redan gjort det. Det är inte alltid det lättaste att hitta en knapp som både passar din smak och stämmer överens med din kofta. Jag hoppas att du och koftan kunnat enas om en knapp till din Saga.


del_3_9_10

Jag har ett ”litet” knapplager som jag ärvt av min mor och svärmor som jag tycker om att rota runt i, där hittar jag oftast något som faller både mig och mitt projekt i smaken.

Placera ut dina knappar på knappkanten med lagom avstånd och sy dom på plats redan nu. Det blir lättare att veta var du ska sticka dina knapphål på nästa knappkant på det här viset.

Jag kommer att sticka mina knappkanter på mitt vis, som en dubbel knappkant, och inte som det står i mönstret.

Du får själv avgöra hur du vill göra.

Här väljer jag att knyta dit mina knappar då baksidan kommer att döljas av en stickad kant.

del_3_2_8

Om du inte vill följa mitt sätt att dölja knappkanternas baksida sedan, utan vill sticka enligt mönstret, fäster du trådarna snyggt på baksidan knappkanten.

Den högra knappkanten plockas nu upp på samma vis som den vänstra. Kontroll räkna maskorna så det blir samma antal maskor på båda sidorna.  Sticka på samma vis som du gjorde på den vänstra knappkanten till varv 4 och 5 då knapphålen stickas. Sticka sedan resten som första knappkanten.

del_3_7

Nu ser era koftor troligtvis ut så här och vi kan tydligt se var vi kommer att klippa upp koftan sedan.

Jag brukar alltid ”blocka” min ullkofta innan jag klipper i den, det gör att ulltrådarna greppar tag i varandra och förhindrar att maskorna löper i väg efter klippet.

”Blocka” gör jag genom att låta min ulltröja ligga i ett bad med varmt vatten och vanligt hårbalsam i 30 – 60 minuter.

del_3_6_5

Efter badet brukar jag köra den i tvättmaskinen på ett ”Skölj och centrifugerings program”. Om du tycker det känns skrämmande kan du alternativt krama ur den försiktigt och lägga den att torka plant på en frottéhandduk.

OBS!! Tvätta aldrig ditt ullplagg på ett vanligt tvättprogram i tvättmaskinen utan välj alltid ett ”Ullprogram”.

Nu är det så dags för att klippa upp din kofta.

del_3_1_4

Du sätter saxen mellan maska 3 och 4 och klipper nu hela vägen tills du öppnat upp din kofta.

tillfsteek

Nu ska vi sticka på en kant som kommer att dölja den klippta kanten. Det kommer bli så prydligt och fint när det är gjort. Det finns flera sätt att göra den här kanten på och jag har valt ett annat sätt än det som står i mönstret.

Jag kommer visa er skillnaden och även ge ett annat förslag som också blir väldigt fint.

Här kan ni se skillnaden på mitt sätt och på det sätt som står i mönstret.

Den mörkgrå till vänster är det förslag som anges i mönstret, det är det enklaste viset. Här plockar du upp och stickar en kant som viks bakåt mot tröjan med klippkanten emellan.

OBS! jag har bara stickat en liten del för att visa er skillnaden mellan de olika kanterna. Den syr du sedan på plats för hand.

test3

På den andra sidan (den vita) ser du mitt val, jag har valt att plocka upp mina maskor efter den rostfärgade kanten och sticka på min kant här. På detta vis döljs klippmaskorna i knappkanten och bildar en stadig kant. Det som är lite trixigt med mitt sätt är att du får sticka knapphålen även på denna kant, insidan.

Det tredje och absolut enklaste viset är att köpa ett vävt kantband och sy dit och på så vis dölja klippkanterna bakom den.

Det är en smaksak vilken metod du väljer att göra, men det kan vara bra att vara medveten om att det finns olika sätt att göra samma sak på.

9

Dags nu att rama in ditt konstverk och virka en dekorativ kant, runt halsen och nederkanten på tröjan. Det är verkligen den sista tuschen som håller ihop hela designen tycker jag, den plockar också upp kontrastfärgen från ärmarna, så snyggt. Här har du också valt din favoritfärg, tänker jag, och du kommer förhoppningsvis bli supernöjd med att ha skapat din alldeles personliga Saga.

2

Skald

Dags nu att sticka det roligaste på tröjan nämligen oket på din Skald. Här ska nu bålen och ärmarna sättas samman på en lång rundsticka och minskningar göras i oket till din tröja är färdig.

Gör nya markeringar för fram och bak nu enligt mönstret, mitt bak kommer nu att bli nu början på varvet.

Läs nu noga på enligt mönstret, för din storlek, hur du ska fördela dina maskor innan du börjar sticka oket.

Se noga till att följa rätt diagram C för din storlek, det finns C-1 och C-2.

Följ nu anvisningarna för diagrammen och minskningarna i oket.

Byt till sticka 3,5 mm och sticka halskanten med 2 färger, avsluta halskanten med en stickad rullkant och maska av enligt mönster.

Till sist, sy ihop maskorna under ärmarna med maskstygn och fäst alla trådarna. (Video av Stickterapi)

Lägg tröjan i blöt med Ulltvättmedel eller vanligt hårbalsam i ca 1 timma.

Efter badet brukar jag köra den i tvättmaskinen på ett ”Skölj och centrifugerings program”. Om du tycker det känns skrämmande kan du alternativt krama ur den försiktigt och lägga den att torka plant på en frottéhandduk.

OBS!! Tvätta aldrig ditt ullplagg i ett vanligt tvättprogram i tvättmaskinen utan välj alltid ett ”Ullprogram”.

Nu är även Skald helt färdig och vi har tillsammans stickat två tröjor under den här knit-alongen.

92734_03

Det har varit så roligt att få vara en del av den här KALEN och jag hoppas att ni alla känner er nöjda med era färdiga tröjor.

Agnes och Nemo är också väldigt stolta över att få vara med på bilderna, och jag är så glad att vintern passade på att komma, i precis rätt tid, för att göra Sagan rättvisa.

Tusen tack! /Cia

del_3