Läser in...
Sigrid Blom

Sigrid Blom

Posted: 14 December, 2023
Writer: Madelene Linderstam
Category:
faktaruta_-_Elin_Berlin_Sigrid_blom

Det märks att Sigrid Blom är van att bedriva vetenskaplig forskning. Samma passion som hon har för hjärnans byggstenar har hon för stickningens beståndsdelar: Varje moment i en ny design innebär utmaningar som är till för att lösas. Ingenting lämnas åt slumpen.

När Sigrid var liten var stickning en självklar del av livet. Alla bar stickat, inte ens familjens hund kom undan handgjorda plagg.

- Jag började sticka när jag var runt 5 eller 6 år gammal. Det första jag stickade var en blå och röd tröja till vår hund Tassen.

Sigrids mamma introducerade henne för stickningen, men rollerna vänts en smula på senare år. Nu är det Sigrid som lär sin mamma nya tekniker, bland annat genom att ge henne stickuppdrag och låta henne teststicka. Och en mamma vet ju alltid bäst.

Ständigt på jakt efter smarta konstruktioner

På dagarna är hon medicinsk rådgivare, på kvällarna stickdesigner.
Sigrid Blom, eller Blomstrikk, är stickboksförfattaren som vägrar sticka sockor men älskar att utforska nya konstruktioner.

- Jag smög runt på H&M och mätte olika axelbredder. Jag ville skapa den perfekta passformen!

342230625_169902589332467_2736492432220287393_n

- Ibland vill hon ändra i saker jag designar, en gång hade hon tagit bort ett mönster från en ärm utan att fråga eftersom hon tyckte att det blev bättre så. Men hon är så duktig, hon har bland annat stickat upp kjolen Fest till Järbos Midsommar-kollektion

För Sigrid är stickningen mer än en hobby - det är en handfast och konkret uttrycksform där resultatet blir synligt direkt. Hon uppskattar också den matematiska och strukturerade delen.

Den verkligt stora inspirationen kom när hon började utforska garn och stickning i sociala medier och på nätet. Där fann hon en helt ny värld av design och tekniker och kände att hon ville testa precis allt.

Hon blev snabbt uppmärksammad av norska Hipknitshop. Sigrid hade stickat i garn från dem och de kontaktade henne med en förfrågan om att designa en tröja.

- Jag blev så exalterad och sa ja utan att tänka. Efter det började jag göra mina egna mönster och sälja dem online.

Ett av hennes mest populära mönster är Ekebergjakke, från början en present till en kompis som väntade barn. Det ena mönstret ledde till det andra och snart hade Sigrid en hel kollektion av plagg med vackra eklöv i relief mot aviga maskor.

När Sigrid skriver sina mönster finns det flera kriterier som måste uppfyllas. Passformen ska vara genomtänkt och arbetad. Och allra bäst går det när plagget är avsett för någon särskild.

- Jag älskar att sticka presenter, då finns ett tydligt syfte och en deadline, förklarar Sigrid.

För att skapa den perfekta axelformen till koftan Högtid begav hon sig in i klädbutiker i Oslo med ett måttband. Hon mätte olika axlar och landade i egen metod för att skapa en välsittande axelkonstruktion som dessutom går att anpassa efter bäraren.

För några år sedan blev det även en bok, Unik Strikk, tillsammans med Inga Semmingsen, en gammal bekant som liksom Ingrid bor i Oslo.

- Jag skulle köpa garn av henne under pandemin, och då frågade hon om jag ville göra en bok tillsammans med henne. Det hände ju inte så mycket då. Sex månader senare var alla mönstren färdiga, och vi sågs inte under hela tiden. Vi bara satt på varsitt håll och designade tills allt var klart.

342226997_751331139957477_1389385138713214139_n
faktaruta_-_Elin_Berlin_Sigrid_blom_1_
92852-04

 

 

I plaggen som hon designat för Järbos höstskollektion Bruk har hon hittat inspiration på lite oväntade ställen, i sann forskaranda. Hon dök på gamla bingemönster från Halland, fylldes av en ”jag-måste-veta-mer-känsla” och började leta i Digitalt Museum. Där hittade hon senare bilder på folkdräkter från Järbo och Ovansjö. I dem fann hon ett broderi som fick utgöra grunden för mönstret i kollektionens sjalar.

En av de viktigaste delarna i Sigrids mönsterskapande har varit gemenskapen hon har byggt upp med sina följare på Instagram.

- Det är fantastiskt att kunna dela mina mönster och idéer med människor över hela världen. Att se andras versioner av mina mönster och få feedback från dem ger mig en enorm glädje.

 

Du hittar Sigrids Instagram-konto här: https://www.instagram.com/blomstrikk/