Läser in...
Sjön knitalong del 2: Fram- och bakstycken

Sjön knitalong del 2: Fram- och bakstycken

Posted: 11 April, 2022
Category:
sjon-knitalong-1

Vad roligt att ni är så många som vill vara med och sticka koftan Sjön!

Hoppas att du har valt storlek och färger, hittat garn och stickor och kontrollerat din masktäthet (enligt förra blogginlägget) för nu är det alltså dags att börja sticka! 

Vi kommer att börja sticka fram- och bakstycken i ett enda stycke. Detta går att göra på två sätt. I beskrivningen står det hur man stickar fram och tillbaka på sin rundsticka. (variant 1) Det har jag gjort på min bruna kofta och nu gör jag det också på min blå. Jag tycker om variationen med räta och aviga varv. Om du tycker att det är jobbigt att sticka aviga varv går det även att sticka koftan runt och sedan klippa upp den framtill. (variant 2) Det finns också de som hellre vill göra en tröja än en kofta. Då stickar du också runt. (variant 3)

Du börjar med den mindre storleken på sticka. Det första varvet ska vara avigt från rätsidan. På variant 1 & 2 stickar du ett rätt varv som sedan blir avigsidan, så som beskrivningen anger. På variant 3 stickar du ett avigt varv eftersom du sedan fortsätter runt. Sedan stickas den slätstickade, tvåfärgade mudden. Efter mudden byter du till den större storleken på sticka. På varv två minskas rätt antal maskor enligt din storlek i mönstret. Minska genom att sticka två maskor tillsammans.

sjon-knitalong-2

Variant 1: Sticka koftan fram och tillbaka

Precis som det står i mönstret, stickar du ett rätt varv som sedan blir avigsidan. Mudden slätstickas i två färger enligt diagram i beskrivningen. Sedan fortsätter du med den större stickan, minskar enligt beskrivningen på varv två och slätstickning (räta varv på rätsidan och aviga på avigsidan) tills du når det angivna måttet för din storlek.

 

Variant 2: Sticka koftan runt

Om du vill sticka koftan runt och klippa upp den stickar du mudden likadant som på variant 1 och sedan när mudden är klar lägger du upp 3 nya maskor innan du sluter varvet. Du får då 5 klippmaskor mitt fram. 3 nya + en kantmaska på varje sida. Sätt en stickmarkör på varje sida om de fem maskorna. Du kan sticka de fem klippmaskorna räta eller rät, avig, rät, avig, rät. Det är en smaksak. Jag brukar sticka dem räta. Gör minskningarna på varv 2 enligt beskrivningen.

Fortsätt sticka räta maskor, runt, runt tills du når det angivna måttet för din storlek. Varven börjar och slutar mitt fram i dina klippmaskor.

Det går också att sticka även mudden runt men när du i ett senare skede ska klippa upp koftan och plocka upp maskor till knäppkanterna så är det lättare att få det fint om du har stickat mudden fram och tillbaka. Detsamma gäller halskanten senare.

 

Variant 3: Sticka en tröja

Om du vill sticka en tröja måste du se till att mönstret går jämnt upp både i mudden och senare i oket. I mudden ska det vara delbart med 4 så det fungerar med det maskantal som redan är angivet men kantmaskorna stickas som de övriga muddmaskorna. (Senare i oket går mönstret jämnt upp om du minskar en maska före tvåfärgsstickningen). Detta kan regleras vid minskningarna efter mudden till exempel.

Sätt en stickmarkör där dina varv börjar och slutar. (Detta kommer att bli vänster sida av tröjan och sedan när du stickar oket hamnar varvets början och slut bakom vänster axel.) Fortsätt sticka räta maskor, runt, runt tills du når det angivna måttet för din storlek.

sjon-knitalong-3

Alla varianter

Skarva garnet

När det är dags att skarva garnet kan du göra på olika sätt. Jag brukar skarva direkt så slipper jag fästa så många trådar sedan. Dessutom blir skarvarna nästan osynliga och det tycker jag är fint.

Om man stickar i Léttlopi eller ett annat rent ullgarn som inte superwashbehandlats så kan man göra så här:

Du drar av garnet så att ändarna blir lite ojämna. Sedan delar du båda garnändarna och lägger dem omlott.

Därefter fuktar du garnet med lite saliv och lägger skarven i din ena handflata. Med den andra handflatan gnuggar du garnskarven fram och tillbaka och simsalabim så blir det en nästan osynlig skarv! Det kan bli lite tjockare där man skarvar så jag brukar för säkerhets skull ändå placera mina skarvar i sidan av koftan eller tröjan.

sjon-knitalong-4

Andra modifieringar av mönstret

Jag har stickat min bruna kofta precis som det står i mönstret och jag tycker väldigt mycket om den som den är. Det finns olika sätt att modifiera mönstret om man vill. Om du vill ha en mer figurformad kofta kan du göra intagningar för midjan. I så fall minskar du några maskor i varje sida för midjan och sedan ökar du till samma maskantal som innan midjan.

Om du vill kan du lägga in några förkortade varv i oket. Detta kan göras för att höja koftan i ryggen och på så sätt sänka den framtill i halsen. Detta är förstås en smaksak. Det är ganska enkelt att göra mellan mönsterbårderna på Sjön.

Hur det går till att göra intagningar i midjan eller förkortade varv kan du läsa mer om i detta inlägg som jag skrivit tidigare när vi stickade Riddari.

Om du har valt storlek efter ditt bystmått och vet med dig att du är smalare eller bredare om höfterna och vill anpassa din kofta efter dina egna mått (vi är ju alla olika!) är detta ganska lätt ordnat. Kanske vill du ha en större storlek nertill och en mindre upptill eller tvärtom. I så fall kan du markera båda sidorna på din kofta eller tröja med stickmarkörer och sedan gradvis öka eller minska maskantalet efter en likande princip som vid intagningarna för midjan. Mät dig själv och känn efter hur du vill att koftan eller tröjan ska sitta. 18 maskor är 10 cm och 2 maskor är då en knapp centimeter. Läs mer om masktäthet i förra inlägget. Du kan kombinera två storlekar på detta vis genom att öka eller minska maskantalet gradvis beroende på hur du vill individanpassat din egen kofta.

 

Mät din kofta eller tröja

När du ska mäta din kofta eller tröja för att se om du stickat klart fram- och bakstycken är det bra om lägger ditt arbete på ett plant underlag innan du mäter. Du kan också kolla om du tycker att det är lagom långt eller om du vill göra en längre eller kortare kofta. Kanske har du en liten storlek baserat på ditt bystmått men vet med dig att du är lång, eller så har du kanske en stor storlek men vet med dig att du är kort. Det är lätt att anpassa längden på ditt plagg. Mät från din armhåla och ner utmed sidan på din kropp och jämför med din stickning. Om du redan har en liknande kofta eller tröja kan du också jämföra mått. När du tycker att ditt arbete är lagom långt lägger du det åt sidan.

Nästa vecka kommer jag att gå igenom hur du stickar ärmarna och veckan därefter sätter vi ihop alla delarna och stickar oket.

sjon-knitalong-5

Lycka till!