Läser in...
Sjön knitalong del 4: Oket

Sjön knitalong del 4: Oket

Posted: 11 April, 2022
Category:
sjon-knitalong-1-4

Nu börjar det bli riktigt spännande! Det är dags att foga samman delarna av vår kofta eller tröja och sticka oket. Här kommer det fjärde inlägget av totalt fem i Sjön knitalong.

Alla blogginlägg finns samlade här och kommer att ligga kvar även efter att vi avslutat knitalongen, så känn ingen stress om du inte är framme vid oket ännu. Nästa vecka släpper vi det sista inlägget där jag kommer att gå igenom det avslutande arbetet, knappkanterna och uppklippningen för de som stickat koftan runt. Jag kommer också att berätta om hur du tvättar, blockar och sedan sköter om din kofta.

Vi har stickat bak- och framstycken och ärmar var för sig och nu är det dags att foga samman delarna.

Innan vi gör det är det bra att kontrollmäta längden på såväl bålen som på ärmarna. Lita mer på dig själv och din kropp än på mönstret. Vi är ju alla olika så det är bäst att mäta och prova. Det kan vara svårt att prova ärmlängden men det kan vara bra idé att jämföra med en tröja som passar.

Ofta är rundstickan till bålen för kort för att du ska kunna prova utan att maskor ska falla av. Du kan föra över en del av maskorna på en annan sticka eller en tråd så att du kan prova koftan eller tröjan och känna efter om längden är bra. Koftan eller tröjan ska gå upp under armarna där ärmarna snart ska fästas. Om du stickar en åtsittande kofta eller tröja kommer ärmarna fästas vid bålen högt upp i ärmhålan. Om du stickar ett mer löst sittande plagg är även ärmhålet luftigare vilket kan vara bra att veta när du provar och mäter.

sjon-knitalong-2-4

På ärmarna har du enligt instruktion i mönstret satt ett antal maskor på en tråd. Dessa maskor motsvaras av lika många, i varje sida, på bålen. När tröjan stickas ihop kommer maskorna på trådarna från bålen respektive ärmen att ligga mot varandra. Detta innebär att ett avlångt hål bildas under varje ärm och dessa hål sys eller stickas ihop i slutet och jag kommer att beskriva hur det går till i nästa inlägg. Just nu kan du bara låta dem vara. Det viktiga är att maskorna hamnar mot varandra, under respektive ärm.

Det kan kännas märkligt när du provar plagget innan det är färdigt men om du förstår hur din kofta eller tröja är konstruerad är det lättare att se om den verkar passa. I det här skedet kan det kännas som ett oformligt pussel där det är lösa trådar överallt.

sjon-knitalong-3-4

På bilden ovan har jag stickat framstyckets maskor och precis börjat sticka fast den första ärmen. Maskorna som satts på trådar ligger mittemot varandra, till höger är det bålens maskor och till vänster är det ärmens.

I vilken ordning du sedan stickar ihop delarna beror på om du stickar en kofta eller en tröja. På koftan börjar och slutar alla varv fortfarande framtill. På tröjan börjar och slutar alla varv bakom vänster axel, mellan bakstycket och vänster ärm.

Variant 1 Sticka koftan fram och tillbaka

Gör precis som det står i mönstret. Du stickar på en del i taget på din rundsticka. Trådarna med maskorna under ärmarna ska hamna mittemot varandra. Sticka det antal varv som mönstret anger för din storlek. Kontrollräkna dina maskor innan minskningsvarvet så att du har rätt antal efter minskningarna. Om du drar ifrån 3 maskor (två kantmaskor och en för att mönstret ska bli symmetriskt) ska antalet vara delbart med 8.

Variant 2 Sticka koftan runt

Du stickar på ärmarna när du kommer till ”hålen” där det sitter maskor på trådar. Trådarna med maskorna från ärm respektive bål ska hamna mittemot varandra. Kontrollräkna dina maskor innan minskningsvarvet så att du har rätt antal efter minskningarna. Om du drar ifrån 6 maskor (5 klippmaskor och en för att mönstret ska bli symmetriskt) ska antalet vara delbart med 8.

Variant 3 Sticka en tröja

Du stickar på ärmarna när du kommer till ”hålen” där det sitter maskor på trådar. Trådarna med maskorna från ärm respektive bål ska hamna mittemot varandra. Se till att du har en markör där ditt varv börjar och slutar, bakom vänster axel, där bakstycke och ärm möts vid ihopstickningen. Kontrollräkna dina maskor så att du har ett antal som är delbart med 8 efter minskningsvarvet. Om det inte stämmer kan du justera antalet under minskningsvarvet.

Alla varianter

Nu ska du börja läsa och sticka efter diagrammet för oket. Mönstret löper över 8 maskor som ska upprepas. Det är alltid bäst att kika stickningen och försöka se hur det hela hänger ihop. Det är lätt hänt att man stirrar sig blind på diagrammet men det gäller att se symmetrin i maskorna.

Vissa varv ska hoppas över beroende på vilken storlek du stickar. Titta noga till höger om diagrammet. Oket blir något kortare om du hoppar över varv. Om du stickar en liten storlek men är lång kan du så klart sticka alla varv.

Vissa enfärgade varv är minskningsvarv. Du ser till höger om diagrammet hur många maskor som ska minskas för just din storlek. Du minskar en maska genom att sticka ihop två maskor.

Diagrammet går över 8 maskor (+1 för koftan, för symmetrins skull) som upprepas  Du stickar från höger till vänster och upprepar mönsterrapporten varvet ut.

sjon-knitalong-4-4

Att sticka med två färger

När du stickar med två färger samtidigt finns det olika sätt att hålla i garnet på. Jag håller trådarna bredvid varandra över vänster pekfinger och sedan plockar jag från en färg i taget, då snor sig inte garnet. På de aviga varven (om du stickar fram och tillbaka) får du hitta ett annat sätt att hålla trådarna på. Jag brukar ta upp en i taget men utan att sno dem för att slippa garntrassel.

sjon-knitalong-5-4

Hitta vad som passar dig bäst. Det viktiga är att inte dra för hårt i trådarna på baksidan för att undvika att arbetet drar ihop sig. Det är också viktigt att veta att det garn du håller närmast arbetet (mörkblå på bilden) är det som blir dominant, d v s den färgen kommer att framträda mest. Bestäm vilken färg du vill ska vara mest framträdande och var konsekvent med hur du håller garnerna. Om det är mer än 3-5 maskor mellan färgerna brukar det rekommenderas att man ska vrida trådarna bakom arbetet, ungefär var tredje maska. Jag gör inte det själv när jag stickar med Léttlopi, ska villigt erkännas, jag tycker det går bra att hålla trådarna tillräckligt lösa ändå och sen tovar de ihop sig med plagget. Det viktiga är att garnet inte blir för spänt på baksidan. Försök bara hålla garnet jämnt spänt och ganska löst. Om du bara inte stickat för hårt så att oket dras ihop av trådarna på baksidan så brukar eventuella ojämnheter i mönsterstickningen jämna ut sig när du senare tvättar tröjan. Om du tycker det är svårt att inte sticka för hårt kan det vara bra att gå upp en halv storlek på stickan i oket.

Förkortade varv

Mönstret innehåller inte förkortade varv (för att höja bakstycket) och jag har stickat mina koftor enligt mönstret och tycker att det blir bra. Jag vet att frågan kommer upp ibland och självklart kan man om man vill lägga in förkortade varv i de enfärgade partierna. Om detta låter konstigt eller svårt behöver du inte alls bry dig om det, jag tycker som sagt att koftan blir bra enligt beskrivningen men vill nämna de förkortade varven för dem som gärna vill lägga till det.

Fortsätt sticka på oket enligt beskrivningen och diagrammet. Nästa vecka går jag igenom det avslutande arbetet och skötseln!

Lycka till!