Läser in...
Sjön knitalong del 5: Avslutning

Sjön knitalong del 5: Avslutning

Posted: 11 April, 2022
Category:

Tänk så många fina tröjor och koftor som växer fram! Det är så roligt att se. Några är redan klara eller kanske till och med har börjat på ytterligare en kofta. Vi är alla olika och har olika mycket tid att sticka och när vi stickar stickar vi i olika takt. Det viktiga är att man hittar sin egen rytm och inte låter sig stressas av varandra. Den här knitalongen är tänkt att inspirera och stötta genom processen, det är ingen tävling. Däremot är det väldigt roligt att sticka tillsammans och det är fint att se hur ni hjälper varandra i facebookgruppen! Kanske har du inte hunnit börja än men hoppas att du snart ska komma till skott? Alla inlägg i knitalongen kommer att ligga kvar här på bloggen så det är verkligen ingen brådska, du kan kika in eller komma tillbaka när du har tid!

Om du stickar runt och ska klippa upp din kofta är det snyggast om du maskar av klippmaskorna innan du stickar halskanten. Det blir lättare att få till fina knäppkanter då. Skulle du redan ha råkat göra annorlunda går det också, det kan bara hända att det känns lite klumpigt längst upp.

Det är alltid bra att prova tröjan eller koftan innan du maskar av halsringningen, både för att se om den passar eller om du ska göra några ändringar och för att det är så roligt och spännande. Det blir lättare att ta tag i allt avslutande arbete när man har sett hur fint det blir när man har plagget på sig!

Börja med att fästa alla trådar med hjälp av en trubbig stoppnål. Fäst genom att sy några små stygn och se till att det inte syns från rätsidan. Garnet repar inte upp sig så lätt utan ullfibrerna hakar i varandra efter tvätt och användning.

sjon-knitalong-2-5

Du kan välja att sticka eller sy ihop hålen under ärmarna på tröjan. I båda fallen börjar du med att trä upp maskorna på två strumpstickor (eller varsin ände på en rundsticka) så att de ligger mittemot varandra.

Det enklaste är att sticka ihop maskorna från avigsidan. Se till att stickorna ligger mot varandra. Du tar en tredje sticka och plockar en maska från varje sticka – och stickar ihop dem till en maska. Sedan gör du likadant en gång till. Därefter drar du den högra maskan över den vänstra som vid en vanlig avmaskning. Fortsätt till alla är ihopstickade och avmaskade. Fäst tråden.

Om du istället vill sy ihop maskorna sker det från rätsidan med s k maskstygn eller Kitchener stitch. Det är lite mer komplicerat än att sticka ihop maskorna men det blir extra snyggt och ”osynligt”. Jag har beskrivit hur du går tillväga steg för steg i ett inlägg i Aftur knitalong som du kan hitta här. 

Om du stickat en tröja så är det nu bara tvätten (längre ner i texten) kvar innan du kan njuta av din tröja.

Om du stickar en kofta är det ytterligare några moment innan det är dags för tvätt.

Klippa upp koftan

Om du har stickat din kofta fram och tillbaka är det dags att plocka upp maskor till knäppkanterna (längre ner i texten). Ifall du har stickat runt är det dags att förbereda klippningen. Jag ska beskriva hur det går till här nedan. Bilderna är från när jag klippte upp min Riddarikofta eftersom jag har stickat Sjön fram och tillbaka och inte behöver klippa upp den.

Jag kallar de fem klippmaskorna  1,2,3,4 och 5 från höger till vänster.

I mitten av den mittersta maskan, d v s maska 3 ska du snart klippa upp din kofta. Innan du gör det är det bra att förstärka kanterna på båda sidor. Detta kan du göra t ex genom att virka eller att sy på maskin. Om du känner dig orolig för att klippa i din tröja kan det kännas bra att sy två sicksacksömmar på var sida om där du ska klippa. I så fall syr du sicksack upp och ner genom maska 2 respektive 4.

sjon-knitalong-3-5

När jag stickar i naturligt ulliga garner, som Léttlopi brukar jag istället virka utmed båda sidorna. Det är ett traditionellt sätt att förstärka kanterna på och ulliga garner fäster sig själva genom att fibrerna hakar i varandra så att det inte är någon risk för att arbetet ska repas upp. Om man använder superwashgarn eller andra ”slinkiga”garner så är det bäst att sy på maskin.

Om du vill virka kanterna är det bra att använda ett lite tunnare och starkare garn, kanske ett sockgarn. Börja uppifrån och fäst garnet med virknålen genom maska 2 (från höger). Sedan virkar du varv efter varv nedåt, genom halva maska 2 och halva maska 3. På varje varv sticker du alltså virknålen genom maska 2:s vänstra ben och maska 3:s högra ben.

När du virkat hela vägen ner fäster du garnet med en maska rakt igenom den nedersta maska 2. Sedan gör du samma sak på motsatt sida men börjar nerifrån och arbetar uppåt. Det blir bara mitten av maska 3 kvar mellan de virkade kanterna och det är där du ska klippa.

sjon-knitalong-4-5

När du sytt sina sicksacksömmar eller virkat dina kanter är det dags att klippa. Lägg plagget på ett plant underlag och se till att ha en vass sax och en hand som inte darrar. Jag brukar klippa med höger hand och med den vänstra håller jag under framstycket och liksom håller isär mitten så att jag ser bra var jag ska klippa och inte råkar klippa i de virkade kanterna. När du klippt upp koftan kan du kontrollera om någon tråd behöver fästas med något extra stygn någonstans.