Läser in...
Sommarkoftan - en nordisk tradition

Sommarkoftan - en nordisk tradition

Posted: 17 May, 2023
Writer: Madelene Linderstam
Category:

Sticka på sommaren? Javisst! I Norden, och speciellt Sverige är det en tradition att ha en Knit-along (KAL) mitt i sommaren. Det är ju perfekt att sticka tillsammans med andra när man är ledig, tänkte vi. Och det blev snabbt väldigt populärt! Tiotusentals personer runtom i norden stickar tillsammans med Järbo varje sommar. Det har varit en kofta varje gång utom en. Då var det en väst, som passade extra bra den sommaren då det rådde värmebölja i Sverige.

Vi har flera knit-alonger och virkalonger varje år. Några återkommer precis som Sommarkoftan, tex Julvanten som är en lika stor tradition som Sommarkoftan. Julvanten äger rum Lucia, en perfekt julklapp färdig lagom till jul. 

Så går KAL:en till

Järbos knit-alonger har oftast samma upplägg, och Sommarkoftan är inget undantag. Först kommer du att få se vilket garn som ingår, och vad du behöver införskaffa eller rota runt hemma efter. Det går jättebra att använda garn från din stash, om du har något som passar. 

Informationen kommer att finnas i ett blogginlägg som vi brukar kalla för Materialinlägg. Där framgår också vilka storlekar som koftmönstret är i, vilken sticka, masktäthet och om det är några särskilda tillbehör som behövs utöver det.  Helt enkelt allt du behöver veta. I samband med materialinlägget släpps även mönstret till koftan i sin helhet (det är inte en Mysterie-knitalong). Då kan du spana in vad du ska sticka, och göra en provlapp och se hur färgerna går ihop.

Ungefär en vecka senare så kommer Del 1 ut här på hemsidan. Där får du hjälp att komma igång av Maja Karlsson som även designat koftan, och är designchef här för Järbo och Svarta Fåret. Maja brukar ha filmer, bilder och matnyttiga tips och råd till dig som ska sticka. 

Totalt är det tre blogginlägg (utöver Materialinlägget) med hjälp - del 1, 2 och 3. Det hela avslutas sedan med en stor tävling med fina priser för alla som varit med och stickat. 

Det är självklart helt gratis att vara med. Mönstret är gratis att ladda ner som PDF. Du kan köpa garnet hos våra återförsäljare eller i vår egen webbshop eddna.se.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev så missar du inget blogginlägg eller info om Sommarkoftan och våra andra KAL:s och CAL:s!

Kan alla vara med?

Ja! Även du som inte stickat en kofta tidigare kan vara med. Majas hjälpinlägg på bloggen tar dig igenom projektet. Du kan även ställa frågor om stickningen på Järbos Instagram och Facebook-sida. Att delta i en KAL är ett jättebra sätt att lära sig nya tekniker och få extra mycket instruktioner och hjälp. I vår Facebook-grupp Sommarkoftan kan du ställa frågor, se andras bilder och ha det riktigt trevligt på kuppen.

Maja Karlsson

Maja Karlsson är inte bara designchef för våra varumärken Järbo och Svarta Fåret, hon är också KAL-hållare, sociala medier-profil och stickboksförfattare.

Som stickare har Maja blivit känd för sin design, som sträcker sig från enkla raggsockor och pyssel till avancerade koftor och tröjor med komplexa mönster. Hon är känd för sitt noggranna arbete och sin förmåga att skapa vackra detaljer och färgkombinationer. Ofta experimenterar hon med traditionella nordiska mönster i kombination med moderna tekniker, något som brukar vara väldigt uppskattat.

Maja har också publicerat flera böcker, där hon delar med sig av sina kunskaper och inspiration. Du hittar henne som @majasmanufaktur på Instagram, och förstås ser du hennes arbete här hos oss i form av egna mönster och som kreativ ledare för våra kollektioner för Järbo och Svarta Fåret.

maja_sommarkoftan_23_kopiera

Tidigare års Sommarkoftor

Blogginlägg och mönster finns alltid kvar efter en knit-along, och de är gratis att ladda ner. Sök på Sommarkoftan och Sommarvästen så hittar du dem här på hemsidan. Du hittar dem även på Ravelry.

sommarkoftor