Läser in...
Sommarkoftan: Materialinlägg

Sommarkoftan: Materialinlägg

Posted: 23 February, 2022
Category:

Vill du sticka en somrig kofta med mig (Maja) i sommar? I så fall är du varmt välkomna till en ny Knit-along med oss här på Järbo Garn!

Under sommaren kommer vi att sticka #sommarkoftan tillsammans steg för steg. Koftan är designad av mig, exklusivt för detta tillfälle, och det är också jag som håller i själva knit-alongen. Den här gången assisterad av min fantastiska kollega Madelene! Som vanligt samlas vi i en Facebookgrupp där ni som deltar kan ställa frågor, visa upp era alster och få tips och inspiration. I dag (torsdag den 20/6) publiceras mönstret i sin helhet. Det är för att du ska ha ett gott underlag när du väljer storlek och garnmängd. Vi vill helt enkelt skapa goda förutsättningar, för att din KAL-upplevelse ska bli så bra som möjligt!

Här kan du se mönstret i sin helhet redan nu.

Tekniska moment som ingår

  • Rundstickning uppifrån och ned
  • Lettisk fläta
  • Flerfärgsstickning
  • Fickor av isticksmodell
  • Klippkant
Detta är med andra ord ett perfekt tillfälle för dig som vill prova att sticka en sömlös uppifrån och ned-kofta! Du hänger väl på?

Viktigt att tänka på

  • Läs igenom storleksinfon noga, och mät din bröstvidd för att avgöra vilken storlek du föredrar. Tänk på att måtten beskriver koftans färdiga mått!
  • Sticka en provlapp för att försäkra dig om att din masktäthet överensstämmer med den som anges i mönstret. Kan inte nog understryka hur viktigt det är när du ska sticka ett stort plagg som en kofta!! Om din masktäthet är felaktig, kommer koftan att bli mindre eller större än vad du förväntade dig.

Materialinfo

Garn: Kambgarn (100% merinoull, 50 g = ca 150 m)
Garnalternativ: Garngrupp 3
Garnåtgång:
BF = 400 (400) 450 (450) 500 (550) g (38130 – Aqua)
MF = 100 (150) 150 (150) 150 (200) g (38109 – Sandshell)
Rundsticka: 3,5 och 4 mm (80 cm)
Strumpstickor 3,5 och 4 mm till ärmarna (eller rundsticka om så önskas)
Masktäthet: 24 m och 29 v = 10 x 10 cm slätstickning i mönster på sticka 4 mm, eller den stickstorlek som krävs för korrekt masktäthet
Övriga tillbehör: 8 knappar (1-1,5 cm), 1,5 m dekorationsband för att bandkanta klippkanternas insida, sytråd för att sy längs med klippmaskan.

Storlekar

Storlek: XS(S)M(L)XL(XXL)
Koftans bröstvidd: 80(88)96(104)114(124) cm
Koftans längd: 55 (55) 56 (58) 58 (59) cm

Att tänka på när du väljer storlek

Måttet som anges ovan är koftans mått. Du behöver alltså själv tänka till vilken rörelsevidd du vill ha. Om du vill att koftan ska sitta lite lösare, bör den mäta minst 5 cm mer än ditt bröstmått. Om du vill ha en kroppsnära passform väljer du en bröstvidd som motsvarar din egen, alternativt en vidd som är någon cm mindre än ditt aktuella mått. Mitt råd är alltså att inte stirra dig blind på vad storlekarna heter (Ex: - Jag brukar ju alltid ha medium, så jag tar det utan att mäta...). Min rekommendation är istället att du tar dig  tid och verkligen reda ut vilken passform du önskar dig, mäta och sedan välja storlek utifrån det. Det är ju det som är det fina med stickning! Att vi kan skapa de plagg vi önskar oss! Koftan är rak i sin passform så du kan alltså utgå från ditt bröstmått. Koftan kommer att ha samma vidd i midja som vid bysten.

Ärm- och bållängd är lätt att justera eftersom koftan stickas uppifrån och ned! Önskar du en kortare eller längre kofta är det bara att anpassa det under stickningens gång.

Om du vill sticka koftan i ett annat garn

Det går fint att ersätta Kambgarnet med en annan kvalitet ur Garngrupp 3, bara du försäkrar dig om att masktätheten överensstämmer med den som anges i mönstret. Tänk dock på att lin, bomull och akryl lämpar sig något sämre för mönsterstickning i jämförelse med ullgarn. Eftersom dessa garntyper är glattare, håller strukturen också ihop sämre vid klipp. Detta innebär att du måste vara väldigt noggrann när du fixerar maskorna med stödsömmar innan du klipper upp kanterna! 

Färgval

Originalkoftan är stickad i färgkombinationen HORISONT:

BF: 38130 (Aqua) MF: 38109 (Sandshell).

Här kommer fler fina och somriga färgförslag som jag har tagit fram:

DAHLIA

BF: 38133 (Sangria) MF: 38101 (White) 

VETE

BF: 38118 (Golden green) MF: 38101 (White)

DUVA

 BF: 38104 (Dove grey) 38101 (White)

Bonusfärger

Eftersom intresset från er sida, visat sig vara stort när det gäller att sätta ihop egna unika färgkombos, har vi utökat färgförslagen genom att ta fram dessa kombinationer. Har ni sett vilken färgexplosion? På bilden nedan hittar du alltifrån en klassisk marin kombo till sprudlande sommarpoppiga färger. Hoppas du finner din egen favorit bland förslagen! (Pssst: Själv är jag nyförälskad i kombon Peacock och Golden Green!! Är den inte underbar? Eller vad sägs om Rosebloom och Tender Yellow? Så somrigt! Peacock och Nude, går inte heller av för hackor om ni frågar mig...)

Datum för publicering av mönsterdelarna på bloggen

26/6

Del 1 - OK

3/7

Del 2 - BÅL

10/7

Del 3 - ÄRMAR

17/7

Del 4 - FICKOR, KLIPPKANT och MONTERING

Blogginläggen kommer att innehålla steg-för-steginstruktioner i form av bild, text och filmer, som hjälper dig igenom respektive moment. Du kan alltså se dessa som ett komplement till själva mönstertexten.

Viktig länkar

  • Här hittar du mönstret!
  • Välkommen att gå med i vår Facebookgrupp för Sommarkoftan!
  • Sommarkoftan finns också på Ravelry. Glöm inte att lägga upp ditt projekt även där!

Ser fram mot att dela denna sticksommar med er! Vi är redan mer än 1600 medlemmar i Facebookgruppen. Hoppas du också vill hänga på oss!

Varma sommarhälsningar från Maja och övrig personal på Järbo Garn!

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Sommarkoftan - där delar vi bilder tips och inspiration. Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga med #sommarkoftan !