Läser in...
Så väljer du rätt sockgarn - En guide till Järbos sockgarner

Så väljer du rätt sockgarn - En guide till Järbos sockgarner

Posted: 04 May, 2022
Writer: Madelene Linderstam
Category:

Vilket sockgarn ska jag välja?

Det kan vara en djungel att veta vilket garn som passar till vad. Speciellt om du är nybörjare eller aldrig stickat sockor. Du har säkert hört talas om raggsockor - namnet kommer faktiskt av att man använde getragg i ullen för att få ett slitstarkt garn. Nu innehåller majoriteten av alla sockgarn en naturfiber tillsammans med polyamid (eller nylon som det också kallas). 

Det är en bra kombination som ger slitstarka och samtidigt naturligt varma sockor. Sedan finns det förstås massor av roliga varianter av sockgarner, för att de ska passa allas tycke och smak.

Hur skiljer sig ull och merinoull?

När vi skriver "ull" menar vi alltid en mix av ull från olika fårraser. Merinoull, det är också fårull, men från en särskild fårras som heter just Merinofår. Den ullen är en av de mjukaste som finns, och ger väldigt lena och mjuka garner. Det passar dig som är känslig för kli.

Sockor på sommaren

Kan man ha sockor hela året om? Självklart! Soft Raggi, Junior Raggi och Bambu Raggi ger tunna sockor som passar fint i sneakers och sandaler. 

Vad betyder superwash?

Superwash-behandling, eller "sw" som vi förtkortar det är ett sätt att på kemisk väg göra ett garn med ull i tvättbart i maskin. Med hjälp av kemikalier tar man bort ullens fjäll, sedan avslutas behandlingen med att fibern kapplas in i en tunn film av polymer. Efter superwash kan ullen tvättas utan att den riskerar att krympa, vilket kan hända med obehandlat garn. Superwash är ett bra val för plagg som kommer att användas ofta och därför behöver tvättas mer frekvent. Många tycker att det är praktiskt till sockor och barnplagg. 

Sockgarn utan "plast"

På senare år har efterfrågan på sockgarn utan polyamid blivit större. Är du en av dem som vill sticka sockor helt utan syntetiskt material i? Då ska du testa Tencel Raggi. Läs mer om det längre ner!

Läs mer om alla Järbos sockgarner

Här nedanför kan du läsa mer om alla Järbos sockgarner. På hemsidan har varje garn dessutom en faktaruta där du kan få ännu fler detaljer, t.ex rekommenderad sticka och meter per 100 gram. 

Raggi - det klassiska raggsocksgarnet

Tjocka, varma sockor att släntra runt i hemma eller att ha i stövlarna i svampskogen! Raggi har värmt tusentals fötter sedan mitten av 70-talet när det första nystanet såg dagens ljus i yllefabriken i Järbo. Visste ni att man till och med byggde om maskinerna i yllefabriken får att få fram det perfekta Raggigarnet? Resten är historia, som man brukar säga. På bilden ser ni Karl-Erik Blomberg, Raggis "pappa". Stickarna tog snabbt till sig Raggi som favoritgarnet till varma och sköna sockor och det håller i sig än i dag, över 40 år senare.
Att sticka sockor i Raggi går fort, eftersom garnet är tjockt. Därför passar det utmärkt för dig som är nybörjare, och för alla som vill ha ett par helt vanliga tjocka raggsockor. Raggi innehåller ull och polyamid (eller nylon, som det också kan heta) vilket är en klassisk sockgarnskombination. Ullen värmer och polyamiden gör garnet slitstarkt.

raggi_nyafarger_aw2021_1

Mellanraggi - värmer i höstkängorna

Raggis lillasyster Mellanraggi är nästan hälften så tjockt som Raggi och får plats i höstkängorna. Ett smidigt, lättstickat sockgarn som passar utmärkt för mönsterstickning. Precis som Raggi finns Mellanraggi i många roliga printfärger som skapar "färdiga" mönster när du stickar helt av sig själva. 

Precis som Raggi innehåller Mellanraggi 75% ull och 25% polyamid.

Mellanraggi_28373-28377-9

Bambu Raggi

Den ljuvliga kompositionen av ull, bambu och polyamid gör Bambu Raggi till ett värmande och slitstarkt garn, samtidigt som det också blir väldigt mjukt. Dessutom blir det både skönt och behagligt att sticka med. Bambu Raggi finns både i solida färger och lekfulla printfärger. Bambu är naturligt antibaktriellt och har en lägre miljöpåverkan än bomull. Bambu Raggi är ett av våra sockgarner som även passar på sommaren!

17219

Merino Raggi

Vårt lyxiga handfärgade merinosockgarn! Merino Raggi finns både i solida färger inspirerade av akvarellmålning samt sprakande godisliknande färger. Lite som polkastänger! Merino Raggi är ungefär lika tjockt som Mellanraggi och Tencel Raggi, samma mönster kan stickas i de garnerna. 

Eftersom merino är en av världens mjukaste ullsorter så blir sockor stickade i Merino Raggi extremt mjuka. 

Merinoraggi_75301-75307-3

Soft Raggi

Raggifamiljens syntetiska alternativ som ger extremt mjuka sockor! Soft Raggi består av en mix av bambu, micro premium akryl och elastan vilket gör det luftigt och stretchigt! Perfekt för dig som vill att sockorna ska vara extra enkla att ta på och av, eller för dig som inte vill eller kan använda garner med ull i. Soft Raggi finns både i enfärgat och som printfärger. 

nya_f_rger_soft_raggi_1

Junior Raggi - till tunna, sköna strumpor

Här har vi det perfekta tunna sockgarnet! Med 400 meter på 100 gram passar detta till mycket. Du får tunna, slitstarka sockor som passar perfekt i skorna den kalla halvan av året. Sockor stickade i Junior Raggi blir ungefär tunna som vanliga strumpor, därför kan de alltså användas i vanliga skor utan att ta för mycket plats. Precis som Raggi och Mellanraggi innehåller detta garn 75% ull och 25% polyamid.

68427_68428_68429_68430_68431-2

Tencel Raggi

Glansigt, smidigt och helt naturligt, för dig som vill ha endast naturmaterial. Tencel Raggi består av obehandlad ull och tencel (eller lyocell), en spännande fiber som utvinns ur FSC-certifierad cellulosa från snabbt växande energiskog. Med detta mjuka och fina sockgarn stickar du sockor som både är snälla mot miljön och väldigt snygga. Tencel Raggi kommer i hälften solida och hälften printfärgade. Tänk på att ett sockgarn utan varken superwash eller polyamid kommer aldrig att vara lika slitstarkt som ett förstärkt garn. Här är det alltså handtvätt som gäller, till skillnad från de övriga som kan tvättas i maskin.

Tencel-1_kopiera