Läser in...

Att sticka sockor från tån och uppåt är ett smidigt alternativ till det klassiska sättet, att börja med skaftet. Fördelarna är flera:

  • du kan sticka skaftet så långt som garnet räcker
  • du kan mäta vidden på foten direkt
  • det är lätt att mäta fotens längd

Tidigare har vi visat Judy’s magic cast on, men många tycker den kan vara lite krånglig. Då kan Turkisk uppläggning vara ett enklare alternativ.

Det som skiljer Turkisk uppläggning från Judy’s är att man måste sticka ett halvt varv (ena stickan) för att maskorna ska korsas mellan stickorna. Därefter kan varv 1 börja stickas. Med Judy’s korsas maskorna mellan stickorna i själva uppläggningen.

Gör så här:
1. Håll två stickor parallellt, tätt ihop, i vänster hand – rundsticka för magic loop, eller två strumpstickor och sticka med en tredje.

Linda garnet runt båda stickorna, i riktning mot dig. Linda inte för hårt, låt garnet bara lägga sig runt stickorna. 6 varv = 12 maskor (1 v = 2 m).

2. Lägg garnet bakom stickorna för att börja sticka. Håll fast starttråden så du inte tappar m eller att de blir större medan du stickar första stickan.

3. Sticka maskorna på översta stickan (räta maskor).

4. Efter att första stickans maskor är stickade, har maskorna korsats mellan de två stickorna och varv 1 kan påbörjas. Kontrollräkna (6 m) så att ingen m tappats. Skulle detta ha hänt är det lätt att bara lägga till genom ett varv till med garnet. Dra åt starttråden lite så inte sista m blir för lös.

5. Vrid arbetet och sticka andra stickans m. Detta blir varvstart och du kan påbörja v 1 enligt sockbeskrivningen.

6. När andra stickans maskor har stickats (6 m), ser man att det blivit ett slätstickat varv mellan stickorna. Detta är tåns framsida. Dra åt starttråden lite om det ser löst ut i början.

7. Fortsätt sticka runt, med ökningar enligt beskrivningen, och en tå börjar formas.