Läser in...

Idag bjuder vi på ett spännande möte med den härligt entusiastiska podcastaren, som redan är en given stjärna i vår stickvärld. Vi presenterar stolt:

Anna Fahlgren, alias Annas Artificia

Berätta lite om dig själv.
Det senaste jag hörde någon säga om mig var ”du är väldigt energisk”. Det är kanske de ord som beskriver mig allra bäst. Jag drivs av nya utmaningar och vill ständigt sätta mig själv i nya situationer, gärna där jag behöver anstränga mig lite extra för att nå resultat. När jag inte sitter (ibland går) och handarbetar så tillbringar jag tiden med min sambo och våra två hundar, vi älskar att vara ute i naturen. Att springa och utöva diverse olika idrotter är också något som prioriteras. Jag har deltagit i många lopp och utfört två Svenska klassiker. Fotografering ligger mig också varmt om hjärtat. Fotar gärna ute i naturen och inte sällan får mina hundar ställa upp på bild.

Hur började ditt intresse för handarbete?
Mitt intresse började gro på samma sätt som jag tror många andras intresse började, genom att föräldrar och mor-/farföräldrar handarbetade. Min mormor är jätteduktig på att sy och brodera och jag minns många stunder i hennes syrum, där jag fick se och lära, men även pröva på. Min farmor stickade mycket och min mamma stickar och syr. Det är främst min mamma som lärt mig grunderna i stickning men jag har nog präglats av alla nämnda.

Jag minns att jag tjatade på mamma att jag ville att hon skulle lära mig sticka (kanske tänkte hon att det skulle vara hopplöst att lära en 6-åring?). Till slut så lärde hon mig och jag har mitt allra första arbete kvar från dess, vilket går att skåda i mitt första podavsnitt.

Vad tycker du handarbetet tillför i livet?

Jag är överladdad med kreativitet och att handarbeta är ett sätt av många för mig att slappna av och stimulera den kreativa sidan. Handarbete är så mycket mer än bara det färdiga arbetet enligt mig. Att under arbetets gång se arbetet växa fram ger ro. Eftersom jag sysselsätter mig på många olika sätt och är väldigt aktiv så brukar många fråga om jag inte tar det lugnt ibland. När farmor ser mig med stickningen brukar hon säga ”Men Anna, tar du det aldrig lugnt?”. Jo, svarar jag, jag gör det just nu. Att handarbeta tillför lugn och får mig att varva ner, det är avkoppling helt enkelt. Sedan har jag svårt att inte göra någonting.

Varför tror du det är det så kul att ge bort det man stickat?
Från det att man beslutat sig för att börja sticka något till någon så sätts en process igång i huvudet. I varje steg ska en massa beslut fattas, vilket garn, färg, kommer det att passa, spets eller inte spets, kort eller lång mudd? I varje val som görs kan jag ibland känna en gnutta osäkerhet och nervositet över ifall personen i fråga kommer gilla det eller ej. Sedan kommer stunden man väntat på, blicken, reaktionen. Det är det som gör det pirrigt men så himla kul att ge bort det stickade för nästan uteslutande så blir mottagaren glad över det jag gjort!

Vilket är ditt bästa handarbetsminne?
När jag studerade var vi ett gäng tjejer som bestämde oss för att ses på onsdagar och tanken var att vi skulle sticka tillsammans, se på bonde och fika gott. I början hade alla med sig handarbeten, någon skulle starta nytt projekt, en annan var mitt i ett projekt. Veckorna gick och vi samlades, dock hade vissa inte längre med sig något handarbete. Tillslut hade bara jag mitt arbete med mig medan de andra kom för att umgås. Handarbete kan dra ihop folk men sedan spelar det ingen större roll om alla handarbetar i slutändan. Det finaste i det hela var att vi fick träffas och umgås!

Var hittar du inspiration?
Internet och sociala medier är suveränt att hitta inspiration ifrån. Det finns så mycket att inspireras av i grupper på facebook, pinterest, ravelry, bloggar, instagram, hemsidor och youtube.  Jag samlar även inspiration från andra saker än just handarbeten, t.ex. ett häftigt mönster på en mugg, kudde eller dylikt.

Vilket är ditt favoritmaterial att jobba med?
Jag har nog inget givet favoritmaterial. Jag ser fördelar med olika material beroende på vad det är jag ska skapa. Överlag gillar jag att det är mjukt, men det är ju mer eller mindre allt garn!

Finns det någon speciell stick- eller virkteknik som du föredrar?
Jag har totalt snöat in på magic-loop-tekniken när jag stickar sockar. Helt ärligt så tror jag inte att jag någonsin kommer sticka ett par sockar med strumpstickor igen. Anledningarna till att jag helt har övergått och stannat kvar med magic-loop-tekniken är många. När jag stickar med denna teknik stickar jag alltid sockarna tå upp och båda samtidigt. Så med tå upp och båda samtidigt, finner jag fördelarna:
– Andra-socksyndromet: Du slipper det väl kända syndromet med att bli klar med en socka men inte ha orken/lusten att sticka den andra. Nu blir båda färdig på samma gång!
 Garnet tog slutStickas båda sockarna samtidigt och med tå upp så finns det ingen risk för det typiska ”garnet tog slut”-fenomenet. Sticka skaftet så långt garnet räcker, för båda! Ingen ensam udda tå längre!
– Hur gjorde jag? då båda sockarna stickas samtidigt så utförs samma moment efter varandra. Sockarna blir identiska helt enkelt! Det är ingen risk att glömma om det togs in tre gånger eller två gånger som när man stickar en åt gången och den andra sockan stickas ett år senare.
– Anpassa storleken lättare: Genom att börja vid tån är det lätt att anpassa storleken på sockan då det bara är att sluta öka när du känner dig nöjd med bredden över foten. Stickas det på det klassiska viset med skaft ner är det lätt att missbedöma när man ska börja ta in för tån.

Du är också duktig på foto och film. Har du något tips där till våra läsare?
Detaljer, det handlar mycket om detaljer i fotografering. Våga ta in andra föremål i bilderna tillsammans med handarbetet för att bryta av och göra det extra spännande. Det finns inga begränsningar på hur galen man kan vara. En annan viktig grej är att variera, byt miljöer, bakgrunder, föremål, personer och så vidare. Det blir mer spännande så! Till sist, tänk på ljuset. Försök använda rätt ljus, bra ljus, för att få en rättvis bild på dina arbeten.

Har du något drömprojekt?
Svårt! Jag har så många projekt jag vill göra, men det är svårt att säga att något av de skulle vara något drömprojekt. Jag har länge velat skapa egna mönster men min iver är den bristande faktorn hitintills. Jag har skapat egna mönster men aldrig haft ”tid” att skriva ner dom, men hoppas på att kunna ändra på det framöver.

Avslutningsvis, vill du tipsa om något?
Utmana dig själv och testa på nya tekniker och mönster. Det får dig att växa och vilja utveckla ditt handarbete! Det finns en stor glädje i att klara av nya utmaningar.


Tack Anna, för att du delade med dig av ditt handarbetsliv!

Har du inte sett Annas podcasts på Youtube, så gör det! Vi lovar att det blir ett härligt sällskap när du sätter dig med stickningen och en kopp te nästa gång.

Och vem vet, kanske vi får äran att dela Annas mönster på vår blogg framöver, håll utkik!

Följ Anna

Instagram: annasartificia
Facebook: Annas Artificia
Blogg: www.annasartificia.wordpress.com
Ravelry: AnnasArtificia
Youtube Podcast: Annas Artificia