Läser in...

Hej alla vinterstickande vänner – Anna här igen!

När Kalle erbjöd mig att prova Järbos nya reflexgarn Reflex tackade jag ja direkt. En så otroligt bra uppfinning!

Egentligen räcker det ju med en rand i resåren runt en vanlig mössa, jag skulle gissa att Reflex går utmärkt att kombinera med Raggi, men jag fick för mig att sticka på snedden istället, och hela mössan i samma garn. Det är en mycket enkel modell, och samtidigt är den lite ovanlig.Vinterpromenadsmössan

Garn: Reflex
Stickornr 4

Mät huvudets omkrets (din egen eller en tänkt mottagares – ska det bli en överraskning, så smygmät en befintlig mössa eller gissa).

Mät också hur hög du vill att den ska vara inklusive en kant att vika upp så att öronen får det extra varmt.

Bestäm hur bred du vill att kanten ska vara. Min är två gånger uppviket – slätstickningen börjar alltså precis ovanför den dubbla kanten.

Lägg upp 3 maskor med en ganska lång garnände tillgodo.

Sticka rätstickning:

1 maska, 1 vridet omslag, sticka varvet ut.

Sticka på detta vis – resultatet kommer att bli en liksidig triangel med två lika sidor (och en rät vinkel mellan dem, senare ett av rektangelns hörn) och en bredare, som är den du stickar på – tills de båda kortare sidorna är så breda som du vill att mössans kant ska vara. För mig blev det 37 maskor.

Fortsätt sedan att öka i början av varje varv, men sticka på vartannat varv 1 rät maska, 1 vridet omslag, till exempel 37 räta maskor och sedan resten aviga. Det kommer att resultera i ett bredare och bredare slätstickat parti.

Som en liten och mycket enkel dekoration: sticka ett varv från avigsidan helt rätstickat då och då.

När den sida som har det slätstickade partiet är lika bred som du vill att mössan ska vara hög, sticka varven från rätsidan såhär:

1 rät maska, 2 maskor tillsammans, räta maskor varvet ut.

Fortsätt att sticka varven från avigsidan såhär:

1 rät maska, 1 vridet omslag, till exempel 37 räta maskor, sedan aviga varvet ut.

När den rätstickade sidan är lika lång som huvudets omkretsmått, minska istället för att öka: 1 rät maska, 2 tillsammans, sticka som förut varvet ut.

Efter ett tag kommer det att vara bara slätstickning kvar. Fortsätt minska i början av alla varv tills 3 maskor återstår, klipp av garnet med en bra bit tillgodo och dra det genom maskorna.

Använd ”startänden” till att sy ihop rektangeln till en tub med den slätstickade rätsidan inåt.

Använd ”slutänden” till att dra ihop mössan upptill genom att trä den genom ungefär varannan kantmaska, dra ihop, fördela vecken jämnt och sedan sy några gånger tvärs över det lilla hål som återstår. Fäst ordentligt.

Vänd mössan, vik upp kanten, sätt mössan på huvudet och kliv ut i vintermörkret! Eller ge den till någon som behöver den ännu mer än du.