Läser in...

Hur går det era Siw:or ute i stugorna? Hoppas att ni gillar känslan av det mjuka linet och resultatet i händerna. Känslan av lin på kroppen är ju den bästa, om ni frågar mig. Jag har några linnetröjor som går varmt på sommarhalvåret. Jag gillar den stora vidden som gör dem svala och att de går att dra över en klänning likaväl som direkt på kroppen.

Jag vet också att lin är en vattendelare: man älskar att sticka med – eller hatar. Om man stickar väldigt mycket i det kan det kännas över fingret där garnet löper och lite i händerna. Om du tycker det är jobbigt för händerna så har jag två tips: för det första rekommenderar jag att testa stickorna Addi Novel, skårorna i stickorna gör att man kan slappna av lite med händerna när man stickar, det glider inte så lätt. För det andra så kan man testa att varva med ett annat projekt i något annat material (eller jag vet att för de flesta är detta normalt att göra, men jag är sån där monogam stickare så jag påpekar det här ändå). Om du får ont där garnet löper över fingret kan du bara sätta lite hudtejp eller ett plåster som garnet får glida över, det brukar hjälpa för mig.

Vill du haka på KAL:en? Kolla in återförsäljare, mönstret, garnpaket och tillbehör här!

 

Visst är det roligt att se blåklocksmönstret växa fram på ärmarna? Som ni har märkt så blir varven nu längre och längre för varje ökning på oket och det tar lite tid att ta sig runt. Känns det som att du stickar ett tält som är minst två nummer för stort? Bra, då är du på rätt väg! Men jag tycker att det ändå är rolig stickning, spetsmönstret bryter monotonin i slätstickningen lagom mycket men man har ändå långa raksträckor som lämpar sig bra för socialstickning eller tv-stickning.

Om du är tveksam inför storleken på din tröja (det gäller framför allt om du har moddat den!) så är det nu en bra tid att prova den – innan du delar av för ärmarna. Med hjälp av Scoubidou-snören (ihåliga plastsnören som säljs i pysselaffärer) är det enklast tycker jag. Sätt ett snöre på varje ände på dina stickor och låt maskorna gå ut på snörena – och sen är det bara att sätta på sig tröjan och prova. Om du har följt mönstret och gör en oversize-topp så kan det vara svårt att tänka sig hur det blir förrän du har delat av för ärmarna, den kommer nämligen att vara stor och oformlig nu men ta form senare. Men om du däremot är orolig för om din tröja är tillräckligt stor så kan det vara bra att testa nu och se om du behöver göra fler ökningar. Så här sätter jag plastsnöret på stickan (tryck till ordentligt!):


 

 

Och det är bara att räkna ner varven till slutet av oket och sedan kommer varven att drastiskt minska igen! Och det ska vi prata om idag – hur man delar av för ärmarna.

Så här ser det ut när jag har gjort alla ökningar och är redo för att ta för ärmarna.

 

 

Jag har försökt ta en selfie med den på mig så ni får en idé om hur den ser ut på mig (ignorera röran i bakgrunden, vi ska flytta i vår):

 

När du har satt över maskorna för första ärmen på en tråd eller en Scoubidou, så vänder du på arbetet och stickar upp 10 nya maskor, vi har gjort en video så du ser hur det går till:

 

 

Och när jag har satt ena ärmen på en tråd och stickat upp nya maskor så ser det ut så här för mig:

 

Och när du gjort likadant på båda ärmar (glöm inte den nya markören för varvets början) – då tar nästa långa raksträcka vid. Nu är det slätstickning som gäller tills du har önskad längd eller enligt mönster.

Det står i mönstret men jag skriver det här igen: kom nu ihåg på vilket varv du befinner dig i diagrammet om du inte redan har koll på det – för du ska ju börja ärmarna där du slutar senare. Men också – kom ihåg var du slutar ärmen så du kan göra båda ärmarna lika långa (om du inte nu stickar båda samtidigt).

 

TIPS! Om du tänker förlänga din tröja, gör då så att du direkt nu stickar ärmarna så långa du vill ha dem. Då vet du hur mycket garn du har kvar till kroppen. Värt att nämna också är att i-cordavmaskningen äter ganska mycket garn, så se till att spara ordentligt till den.

När du så kommit ner till önskad längd på din tröja så är det dags för i-cordavmaskning – inte alls svårt men det tar lite tid – och blir väldigt snyggt! Du börjar med att sticka upp tre nya maskor (precis som du gjorde under ärmen!). Sedan stickar du *tre maskor räta och nästa två tillsammans i bakre maskbågen**. Sätt tillbaka alla fyra maskorna på vänster sticka, och upprepa från * till ** ända tills du har avmaskat alla maskor.


 

 

Trevlig stickvecka och nästa vecka är det dags för ärmar och blockning!