Läser in...

Hej på er! Kristin Blom heter jag och det är jag som designat t-shirten Siw och de övriga plaggen i Järbos nya kollektion!

Vi smygstartar våren här på Järbo garn genom att sätta händerna i det nya fantastiska Järbo lin i 16 helt ljuvliga färger. Linet odlas i Frankrike, Holland och Belgien och tvinnas och färgas hos Holma-Helsingland i Forsa – mitt i linlandet Hälsingland, landskapet som en gång i tiden blev rik på linet och där linblomman är landskapsblomma.

Det är jag, Kristin Blom (@ladyrowena på Instagram och Ravelry), som har haft äran att designa Järbos vårkollektion i lin. Jag är född och uppvuxen i norra Hälsingland bland vajande linfält och bondeslott, men bor numera i Uppsala. Jag designar stickmönster när jag inte jobbar som kommunikatör och grafisk designer.

I vår Knit-along (KAL) kommer vi att sticka en t-shirt som heter Siw – döpt efter min mamma som är en fantastisk stickare som inspirerat mig sedan barnsben. Siw stickas uppifrån- och ner och har korta ärmar och spetsmönster i form av blåklockor över axlarna. Siw är dessutom lite oversize, dvs har mer rörelsevidd än normalt. Om du inte har testat att göra en oversize tröja tidigare så är detta ett bra tillfälle, du kan laborera lite med längden om du oroar dig för att den inte ska sitta fint på just dig (dock kan du behöva en härva extra garn om du tänker förlänga den).

Själva KALen finns i en grupp på Facebook, samt i form av inlägg här på bloggen där jag kommer att guida er igenom stickningen del för del.

 siw

DATUM

Det kommer att bli ett inlägg i veckan i denna KAL. Vi hjälps åt att sticka mönstret tillsammans – jag och Madelene från Järbo guidar er så gott vi kan. 

26/2 Allt du behöver för att kunna vara med i vår KAL

12/3 Uppläggning, i-cord och komma igång med ökningarna och diagrammet

19/3 Göra klart oket och ta av för ärmarna

26/3 Sticka klart kroppen + ärmar

 

TEKNISKA MOMENT SOM INGÅR

  • I-corduppläggning
  • I-cordavmaskning
  • Sticka uppifrån- och ned
  • Lägga upp nya maskor under ärmen
  • Sticka spetsstickning

 

GARN OCH FÄRGER

Denna t-shirt stickas i Järbo lin, ett nytt alldeles underbart mjukt garn med fantastisk lyster. Garnet finns i 16 fina färger. T-shirten är enfärgad.

Du kan självklart byta ut garnet till ett annat om du vill: det går utmärkt att sticka i ren bomull eller en bomulls/viskos eller bomull/lin blandning om man föredrar det. Ja, t o m ull går om man vill ha en varmare tröja med korta ärmar. Du måste inte sticka i Järbo Lin för att vara med i KALen. Men om du aldrig har testat att sticka i lin är detta ett gyllene tillfälle. Du kan självklart byta ut garnet till ett annat om du vill. Lilly (dubbelt hållet) och Eko Bomull fungerar fint, var uppmärksam på att stickfastheten stämmer.

Eftersom garnet är lite glatt så rekommenderar jag att du nystar det för hand i en boll (inte på nystmaskin eller nystpinne så att nystanet får ett hål i mitten) – detta för att garnet har en tendens att lösa upp sig och bli till en rörig härva – inget vi stickare gillar.


GARNÅTGÅNG

Du behöver så här mycket garn till din storlek XS(S)M(L)XL(2XL)3XL(4XL):

250(300)300(350)(400)400(450)450 g, dvs 3(3)3(4)4(4)5(5) härvor.

 

STORLEKAR

T-shirten är oversize, dvs den har mer rörelsevidd än vanligt, närmare bestämt 30 cm extra vidd. Siw kommer i följande storlekar: XS(S)M(L)XL(2XL)3XL(4XL) 

Storlekarna är tänkta att passa dig med ett bystmått på cirka 86(94)103(113)123(133)143(153) cm

MÅTTSKISS 
A: Övervidd (plagget) = Ca 116(124)133(143)159(169)179(189) cm
B: Hel längd = Ca 47(48)49(50)51(52)53(53) cm
C: Längd bål = Ca 25(25)25(25)26(26)27(26) cm
D: Halsringning = Ca 66(65)70(70)75(80)80(85) cm
E: Ärmvidd = Ca 32(33)35(38)42(47)49(52) cm
F: Ärmlängd = Ca 5(5)6(6)7(7)8(8) cm

 

Måttskiss Siw


STICKFASTHET

19 m x 24 v slätst på st 3 mm = 10 x 10 cm

 

MATERIAL

Du kommer att behöva:

  • RUNDSTICKA 3 mm, 40 cm samt 80 cm (storlekar XS-M) och/eller 100 cm (storlekar L-4XL).
  • Restgarn/maskhållare
  • Stoppnål, sax, måttband
  • Stickmarkörer
  • GARN så klart!

 

Färdiga garnpaket

För att kunna ge dig lite mer inspiration kring färger och förslag på färger så kommer här några kit som vi har satt samman i fyra favoritfärger!
HÄR kan du titta närmare på garnpaketen i vår webbshop och enkelt klicka i din storlek för att få rätt mängd garn. Här hittar du en karta över butiker som säljer Järbo lin, även de är redo att hjälpa dig med ditt köp!

Siw

Heather, färgnummer 48112. Ljuvlig ljung-lila nyans som påminner om vårens första blommor i rabatten. Köp paketet här!

siw

Indigo, färgnummer 48109. Denna ursnygga blåa färg är den ni ser på mönsterbilderna! En riktigt lyxig mörkblå, som vårens natthimmel. Köp paketet här!

siw

Oat Field, färgnummer 48104. En varm, naturlig nyans! Som ofärgat lin men med några matskedar honung i. En klassisk, tidlös färg. Köp paketet här!

siw

Pumpkin, färgnummer 48116. Sprakande guldgul, som vårsolens första värmande strålar på morgonen genom fönstret! Köp paketet här!


OM KOLLEKTIONEN

I kollektionen ingår t-shirten Siw som finns för dam och barn men också som body för baby – med och utan puffärm. Övriga mönster i kollektionen är koftan Märta (dam och barn) som har ett spetsmönster i form av regndroppar samt sjalen Bettan som har ett intrikat mönster av lyfta maskor.

Mönstren i kollektionen är speciellt gjorda för att passa att göra i just lin, t ex finns det inga muddar eftersom jag inte tycker det blir så fint i lin. Däremot blir i-cords jättefina i lin, så det finns det på några mönster. Linet har ett väldigt fint fall och gör sig därför bra i lite oversize som i t-shirten Siw, eller med lite klockad nederdel som på koftan Märta. Spetsstickning är också något som blir väldigt fint i lin – framför allt efter blockning. Babybodysarna görs i två garner, lin för den vackra överdelen och bomull för nederdelen, det blir mjukare och mysigare för blöjbaken med bomull än lin. Här hittar du alla mönstren!

Så... nu är vi redo att sticka provlapp, klappa på garnet du köpt eller invänta postleverans... oavsett hälsar vi dig varmt välkommen till denna KAL! Använd gärna hashtag #siwlilin och #jarbo när du publicerar bilder i sociala medier!