Läser in...
Sommarkoftan 2023 DEL: 1 (svenska)

Sommarkoftan 2023 DEL: 1 (svenska)

Posted: 13 June, 2023
Writer: Maja Karlsson
Category:
sommarkoftan-bild1

Hej och välkomna! Idag går startskottet för Sommarkoftan 2023.

Vi börjar med den mönsterstickade bålen och ärmarna – eftersom koftan stickas nedifrån och upp.

Innan du börjar ska du ha stickat en provlapp för att stämma av att din stickfasthet är korrekt i förhållande till vad som anges i mönstret. Du ska också ha mätt dig och valt storlek. Är det gjort? Bra – då kör vi igång!

Annars hittar du några tips nedan:

Tips när du stickar provlappen:

Är antalet maskor/varv för få? Prova att gå ner i stickor 0,5 mm.

Är antalet maskor/varv för många? Prova att gå upp i stickor 0,5 mm.

Tips när du väljer storlek:

Måttet som anges i mönstret är koftans mått. Du behöver alltså själv tänka till vilken rörelsevidd du vill ha. Om du vill att koftan ska sitta lite lösare, bör den mäta 5-10 cm mer än ditt bröstmått. Om du vill ha en kroppsnära passform väljer du en bröstvidd som motsvarar din egen, alternativt en vidd som är någon cm mindre än ditt aktuella mått.

sommarkoftan-bild2

ATT LÄGGA UPP
Maskorna läggs upp med en klassisk korsuppläggning, den teknik du gissningsvis fick lära dig i skolslöjden.


RESÅR
Resåren stickas fram och tillbaka, så som anges i mönstret.


STICKA RUNT
När resåren är färdig ska arbetet slutas till en cirkel för att fortsättningsvis rundstickas. Det är vanligt att man gör så med mönsterstickade koftor, eftersom man då åstadkommer en slätsickad struktur genom att samtliga varv rätstickas. Att mönstersticka med räta maskor från rätsidan är lättare än med aviga från avigan! Tänk på att bålen på årets Sommarkofta pryds av vertikaler ränder som du åstadkommer genom att sticka aviga maskor enligt beskrivningen. Det ger liv åt den slätstickade ytan!


KLIPPMASKORNA
För att koftan ska bli en kofta och inte tröja, kommer den dock att behöva ”öppnas” framtill med ett klipp – och för att det ska vara möjligt att göra det behöver vi lägga upp så kallade klippmaskor mellan de båda framstycken. Klippmaskorna finns där enbart för att vi senare ska ha en mellandel där vi kan lägga själva klippet utan att skada den ordinarie delen av koftan. Sommarkoftan 2023 har 5 klippmaskor. (OBS! Dessa maskor ingår inte i det totala maskantalet, utan tillkommer utöver det.)

ATT LÄGGA UPP NYA MASKOR UNDER PÅGÅENDE ARBETE
När jag ska lägga upp nya maskor mitt i en stickning, som tex klippmaskorna, brukar jag använda mig av dubbel ögleuppläggning. Genom att sno öglan två varv, istället för ett som görs vid vanlig ögleuppläggning, bildas en stadkant nedtill som ger en stadga åt arbetet och gör det lättare att hantera.

Så här gör du dubbel ögleuppläggning. 

HÅLVARV
Den mönsterstickade bården ramas in av aviga varv och ett hålvarv. Hålvarvet består av omslag och 2 rm tillsammans.

Omslag gör du så här: https://youtu.be/81VgACKLGTI

2 rm tills gör du så här: https://youtu.be/K_quyn5Zd8M

STICKA MED TVÅ FÄRGER

Nu är det dags att sticka mönsterbården.

Du läser diagrammet från höger till vänster enligt instruktion i mönstret.

Den tråd som hålls närmast arbetet kallas för mönsterfärg (=Fg2) och blir ”dominant” i mönstret (den syns alltså mest). Den tråd som hålls längst bort från arbetet kallas för bottenfärg (Fg1) och lägger sig som en bakgrund, dvs den framträder inte lika tydligt som den dominanta tråden. Tänk på att MF ska löpa underifrån och BF ovanifrån! Och att det är viktigt att du är konsekvent med färgordningen för ett bra resultat.

I detta mönster ska Fg2 vara dominant.

Du kan läsa mer om att sticka med flera färger här

Tips: Blir ditt mönsterstickade parti snävare än det slätstickade? Testa då att sticka mönstret med en 0,5 mm större sticka!

del1-bild3

FÖRLÄNGA KOFTAN

Sommarkoftan är en kort klänningskofta. Om du istället föredrar en kofta av ”normallängd”, förlänger du den enfärgade delen av bålen genom att sticka 10 cm, utöver den längd som anges i mönstret. Tänk på att det då går åt 70-100 gram extra av Fg1.

MASKA AV FÖR ÄRMHÅL

Sist av allt ska du maska av för ärmhålen enligt beskrivning. Här kan du se hur man maskar av!  

del1-bild4

ÄRMAR

Ärmarna rundstickas från startar. Vi börjar med en likadan resårmudd följt av den hålvarvsbård, som stickades på bålen.

ÖKNINGAR

När resårkant och hålvarv nedtill på ärmen är avklarade ska du påbörja ökningarna som gör att ärmen blir vidare och vidare.

Du ökar så här i början av ett varv, och så här i slutet

Om du tycker det är svårt att hålla reda på när du ska öka, så kan jag rekommendera att du räknar varven mellan de första två ökningarna (som då ska motsvara antalet cm som anges i mönstret). Fortsättningsvis räknar du sedan varven mellan kommande ökningar. Du kan även markera varje ökning med en markör, om du vill vara extra säker på att du gjort rätt antal.

AVMASKNING

När ökningarna är gjorda, stickar du ärmen så lång som anges i mönstret. Du kan givetvis anpassa längden efter egna mått, om du föredrar en längre eller kortare ärm. Sist av allt maskar du av för ärmhål, på motsvarande sätt som gjordes på bålen.

BONUSTIPS

Sticka två ärmar på samma gång: Om du vill kan du sticka ärmarna parallellt, antingen genom att använda dig av två olika uppsättningar av strumpstickor, eller med hjälp av Magic Loop-teknik – då båda ärmarna placeras på en lång rundsticka. På så sätt blir ärmarna färdiga nästan samtidigt och du kan lätt hålla koll på att ökningarna hamnar på samma ställe på respektive ärm.

del1-bild5

Psst! Gå med i vår Facebookgrupp Sommarkoftan - där delar vi bilder tips och inspiration. 
Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga dina inlägg med #sommarkoftan2023

Läs inlägget på andra språk: Norska,Finska, Engelska