Läser in...
Möt våra designers bakom Fjäll

Möt våra designers bakom Fjäll

Posted: 15 November, 2022
Writer: Madelene Linderstam
Category:

Möt våra designers Karin och Stina Westrand! De står bakom Glaciär-plaggen i nya kollektionen Fjäll. Ni kanske minns dem från Vildmarkshäftet?

Karin och Stina skapar sina stickmönster tillsammans. De strävar efter plagg med enkla, moderna konstruktioner och utöver att ha inspirerats av sin största stickguru, farmor Maj-Lis, hämtar de inspiration från samtida mode, vintagemönster och växtvärlden.

Berätta om designprocessen och resultatet - vad är det som definierar Glaciär-plaggen?

Designprocessen startade direkt när förfrågan från Maja kom. Vi ville skapa plagg som andades tidlösa funktionskläder. Vi researchade brett och inspirerades av allt från hypermoderna funktionskläder till minst hundra år gamla stickade arbetströjor.

Vi ville ha ett genomgående strukturmönster som band ihop kollektionen. Strukturen skapar också funktion genom att göra plaggen luftigare och varmare. Det mönster vi slutligen landade i ger plaggen en retrokänsla som vi gillar. De släta oken, och muddarna som är längre bak, är en vink till moderna funktionsplagg.

Vi gillar själva att sticka plagg som är smart konstruerade. Det ska vara rolig stickning som flyter på bra. Mer utmanande partier i mönstret ska avlösas av lugnare raksträckor som passar bra i tv-soffan. Vi tycker att plaggen i Glaciär uppfyller detta.

 

Stötte ni på några utmaningar under tiden? Eller var det något som gick oväntat enkelt?

Den klassiska designprocessen med vågor av både tvivel och eufori känner nog många igen, även vi. I perioder snurrar siffror och ord omkring i huvudet, sedan faller de slutligen på plats. Det är underbart när det händer! Vi har tagit med oss erfarenheter från våra tidigare mönstersläpp, vilket utvecklat vårt arbete och gjort det enklare. Dock uppstår nya utmaningar med nya idéer, men det är ju så det ska vara, annars hade det ju blivit tråkigt.


Har ni några tips från er som designers till de som ska sticka plaggen?

Sticka vanten som provlapp! Vi förordar alltid provlapp, en maska hit eller dit kan verkligen göra stor skillnad för slutresultatet. Men tycker du att det är tråkigt att göra en provlapp så passa på att börja med vanten. Då får du en provlapp (eller vante) på köpet. Blir den inte i rätt storlek är det inte så mycket att repa, eller så passar den kanske någon annan och kan bli en julklapp.

DSC_0077